Проф. Петко Минчев: БЦЖ ваксината има въздействие срещу коронавируса

  • 17 май 2020 18:20

  • 2358
  • 3
Проф. Петко Минчев: БЦЖ ваксината има въздействие срещу коронавируса
© БТВ

Откриването на лекарство срещу коронавируса е сред четирите топ здравни приоритета. Това заяви специалистът по белодробни болести проф. Петко Минчев, дългогодишен ръководител на детската клиника по белодробни болести и национален консултант в предаването "120 минути“ по БТВ. 

"Извън съмнение е значението на БЦЖ ваксината за противодействието на разпространението на коронавируса и ниската смъртност от заболяването в България", каза още той. 

Имунолог: Ваксината БЦЖ е бонус за българското население

"БЦЖ не атакува пряко вируса, няма антивирално действие, но е много мощен имуностимулатор на три нива на имунната защита. Неспецифичната защита – левкоцити и макрофаги при всяка инфекция, клетъчната защита – специфично обоснован клетъчен имунитет. При която и да е инфекция Т-клетките имат много голямо антибактериално и антивирално действие“, разкри проф. Минчев.

Като пример за ролята на БЦЖ ваксината срещу коронавируса, професорът посочи разликите между броя на заразените и починалите от вируса у нас и съседна Румъния, където ваксинирането с нея е прекратено и заболеваемостта е 8 пъти по-висока, а смъртността – 10 пъти. Подобна е ситуацията и между други две съседни държави –  Португалия, където е имало имунизация до 2016 г., и Испания без предвидено ваксинирано. 

Смъртността от COVID-19 в държавите с масова ваксинация с БЦЖ е шест пъти по-ниска

"Много е важна здравната култура на населението -тя трябва да се издигне в култ. Трябва да спазваме брилянтна хигиена“, завърши проф.Петко Минчев. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2358 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Альоша Кичуков

2020.05.18 | 09:08

3
Яжте кисело млекце! Теорията за БЦЖ не се връзва със ситуацията в Н.Зеландия.
Kosmonaft

2020.05.17 | 22:15

2
Проф. Минчев ми е колега , много уважавам, много е добър преподавател и лекар, но в случая няма никакви доказателства че ваксината влияее на имунитета срещу коронавируса.
бкп в белене!

2020.05.17 | 18:31

1
щях да се учудя, ако не е професор.....

Добави коментар

Водещи новини