Трансплантации по време на COVID-19

  • 15 май 2020 07:53

  • 1277
  • 1
© Pixabay

Поради въвеждането  на извънредното положение в България със заповед на министъра на здравеопазването трансплантациите в България бяха спрени след близо 2 месеца отново с разпореждане на здравните власти трансплантациите вече могат да се извършват. NOVINI.BG потърси професор доктор Никола Владов,  шеф на клиниката по чернодробна - панкреатична хирургия и трасплантология от ВМА, за да обясни за тези изключително сложни операции как трябва да се извършват в условията на COVID-19.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

„Този протокол, който се разработи е по-предложение на българското дружество по трасплантология и беше предложен на Министерството на здравеопазването и от там го изпратиха към Агенцията по медицински надзор и той беше спуснат за работа при трансплантация на органи при условия на пандемия COVID-19“, обясни проф. д-р Владов.

Този протокол касае обезпечаването на донорите и предпазването им от заразяване с вируса и предпазването също така и на реципиентите.

ВМА винаги е готова и по всяко време  да трансплантира, съобщи той. 

Протоколът за донорство изисква една много разширена анамнеза за контакти на съответния донор, взима се материал за PCR тест. Трябва да се покаже, че донорът е чист от COVID-19 и персоналът, който работи с тези пациенти да бъде здрав. 

Мерките, които са предприети са стандартни. Те важат в цяла Европа за предпазване на пациентите.

„Трябва да се спазват всички противоепидемични мерки“, обясни професор Владов.

„Трябва да свикнем да живеем с този вирус, защото той няма да изчезне. Изключително важно е да се мият ръцете, да се ползват дезинфектанти, да не с пипа лицето и всички повърхности да се почистват редовно“, каза той.

Нормално е да се разхлабват мерките, не може вечно да живеем в изолация. Ще има моменти, когато те ще са по - разхлабени, но през есента, когато стане по - студено и ако се изостри обстановката, може да се върнат някои от мерките. Предстои ни един интересен период от живота, в който ще видим как ще се развият събитията и как ще живеем с този вирус“, каза още проф. д-р Владов пред NOVINI.BG.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Галя Георгиева
1277 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
КОР ДЛЯ МИЛИЦАЙЦЕВ

2020.05.15 | 10:11

1
Е то в Болгарьа не се правят по принцип трансплантации как го исмислиха това не знам

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини