Откриха възможния източник, от който е тръгнала пандемията

  • 13 май 2020 16:36

  • 12722
  • 3
Откриха възможния източник, от който е тръгнала пандемията
© Pixabay

Молекулярни биолози от Хонконг са отгледали първите изкуствени аналози на черва на прилепи и на хора и са констатирали, че техните клетки лесно се заразяват с новия коронавирус и участват в неговото разпространение, съобщава сп. "Нейчър медисин", цитирано от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32994

"Получихме първите преки доказателства, че вирусът SARS-CoV-2 може активно да се размножава в червата на човека и на прилепите. Засега не е известно как патогенът прониква в тези органи, но нашите опити показват, че червата могат да се считат за един от преките канали за разпространение на вируса" пишат учените.

Нулевият пациент с COVID-19 е работил в лаборатория в Ухан?

Поради тази способност на вируса се обяснява и присъствието на голямо количество вирусни частици в човешките екскременти и в отпадните води на градовете, поразени от пандемията. До тези изводи стигнал екипът на Чжоу Цзе, доцент в Хонконгския университет. Учените получили първите преки доказателства, че вирусът действително може да се разпространява чрез червата.

С получените образци на патогена, хонконгският екип заразил отгледаните в лабораторни условия органи с различни негови щамове. Вирусът успешно проникнал в чревните клетки и започнал активно да се дели, изработвайки жизнеспособни частици. Това било характерно за клетките на тези органи както от хора, така и за тези от прилепите. След това учените проверили дали те могат да преодоляват преградата между видовете.

Тестовете показали, че причинителят на COVID-19 се предава еднакво добре и от двете страни. Така учените стигнали до извода, че червата се явяват един от главните резервоари на патогена и на сродните му вируси както в дивата природа, така и сред човешките популации.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
12722 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
защо медиите

2020.05.13 | 17:45

1
у нас са собственост на олигарси-престъпници като,Домусчиев,Пеевски,Прокопиев.Вместо да дават интервюта от ЗАТВОРА, те манипулират общественото мнение със фалшиви новини и платени ТРОЛОВЕ ,със който са пълни сайтовете им.Мръсните пари ,който са натрупали се използват за финансиране на подкупи на политици и магистрати.
мииии

2020.05.13 | 20:01

3
досущ като червените медии,бабикяновите и др.тем подобни лаинометни медии и червени гнусни платени тролове!!!!
Рени

2020.05.13 | 19:05

2
Стига смешки с тези прилепи. Изкуствено създаден и умишлено разпространен вирус.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини