Тежкото пиянство е свързано с увеличен риск от инсулт

  • 07 май 2020 14:18

  • 717
  • 0
Тежкото пиянство е свързано с увеличен риск от инсулт
© Pixabay

Тежкото пиянство може да утрои риска от периферна артериална болест, свързана със стесняване на артериите, което в редица случаи води до намален приток на кръв в краката, сочат резултатите от шведско изследване, цитирани от ЮПИ.

Тежкото пиянство може също да увеличи риска от инсулт с 27 процента и е свързано с вероятност от коронарна болест на сърцето, атриална фибрилация и аневризма на аортата.

"Получените резултати разкриват, че консумацията на алкохол увеличава риска от високо кръвно налягане и някои сърдечносъдови болести. Затова тя трябва да е умерена или изобщо да не се консумира алкохол", заяви ръководителката на изследването Сузана Ларшон от института Каролинска в Стокхолм. 

Алкохолът може да отслаби имунната система по време на пандемията от коронавируса

Макар да не е ясно как алкохолни напитки увеличават риска от инсулт, Ларшон отбеляза, че употребата на алкохол повишава кръвното налягане и че това е вероятното обяснение.

Учените прибегнали до изследване на гени у участниците, за да се разбере дали са налице мутации, за които е известно, че са свързани с потенциални рискови фактори. В случая търсили генни вариации, които влияят върху появата на сърдечни болести и употребата на алкохол. Специалистите все пак не успели да установят нивото на консумация на алкохол, което е безвредно, допълва БТА.

За целите на изследването били използвани генетични данни за около 500 000 души. Умерената употреба на алкохол е свързана с консумация на не повече от едно питие дневно за жените и с две за мъжете. Едно питие се равнява на 330 милилитра бира (5 процента алкохол), 140 милилетра вино (12 процента алкохол) или 40 милилитра уиски бърбън, водка или джин (40 процента алкохол).

Резултатите от изследването са публикувани в Circulation: Genomic and Precision Medicine.

Последвайте канала на

Novini.bg
717 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини