Учени направиха пробив: откриха слабото място на коронавируса

  • 07 май 2020 13:00

  • 18372
  • 8
Учени направиха пробив: откриха слабото място на коронавируса
© Pixabay

Директорът на Института по биохимия във Франкфурт, хърватският учен Ивица Дикич, заедно със своя екип е открил потенциалната слаба точка на новия коронавирус, която би позволила двойна терапевтична стратегия - спиране на разпространението на вируса и укрепване на имунния отговор, предаде Танюг.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

,,Тази концепция и тази нова идея никой не е тествал досега. Ние сме първите, които имаме възможно лекарство, което ще действа двойно и на вируса, и на подтикване на имунен отговор'', заяви Дикич.

Той добави, че това откритие е голяма стъпка към намирането на лекарство, тъй като, както изтъкна, не можем да успеем да лекуваме COVID-19, ако не знаем нищо за него.

Кабинетът ще подпомогне с 2,4 млн. лева науката заради COVID-19

Досега в лечението на тежко болни пациенти са използвани лекарства за лечение на други болести, но не съществува нито едно лекарство, което е показало ефикасност при критични клинични изследвания.

,,Сега имаме шанс за първи път да създадем нещо, което е уникално и фокусирано върху един вирусен ензим и въз основа на това можем да създадем ефикасно и специфично лекарство за този вид вирус'', заяви Дикич за предаване по хърватска телевизия и цитиран от БТА.

Проектът е възникнал от идеята за намиране на Ахилесовата пета или слабата точка на коронавируса, а не лекарство. След два месеца сътрудничество с девет лаборатории от Германия и Холандия е било установено къде е слаб вирусът. За това начинание Дикич написа в своя профил в ''Туитър'', че това е най-добрият опит в неговата кариера, който е изисквал изключителни екипни усилия. Следващата стъпка е възможно по-бързо тези основни данни да бъдат превърнати в качествено научно клинично изследване. Той изтъкна, че в Ню Йопрк вече се провежда един клиничен експеримент, в който се прави опит да се унищожи именно вирусният ензим, който те са открили.

,,Ако това лекарство действа на техния ензим, то това са две велики открития. В противен случай изследванията продължават, за да може за шест до 12 месеца да бъде получено напълно ново лекарство. Макар и да ни трябва дълго време, за бъдещето това ще бъде голямо откритие. Не само за този вирус, но и за други вируси", подчерта Дикич.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
18372 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2020.05.08 | 01:57

8
Мангъров трябва да се осъди за антидържавна дейност,лъже се умишлено,че нямало коронавирус или коронавируса не бил опасен включително и Мангасъров,за да се заразят много хора,откакто Мангъров диктува по телефона на щаба да отпуснат мерките и няма карантина,заразяванията хвръкнаха нагоре,тоя е убиец на народа,трябва да се разкара и осъди за анидържавна дейност! Целта на пропагандата ,че нямало коронавирус или че не бил опасен е с цел да се заразят повече хора,тази пропаганда не е идва от България,а отвън,някои патоци само я повтарят и участват в това престъпление! Пазете се!

2020.05.07 | 16:04

7
Измислиха си вирус, сега си измислиха и цяр. Банално.
Ана Тема на Сашо Нереза от СДС-то

2020.05.07 | 14:35

4
А за 30г. никой не потърси сметка и слабото място на СДС-Чумата.
но

2020.05.07 | 15:44

6
пък откриха твоето слабо място - болния мозък!
Олола

2020.05.07 | 14:51

5
Ako e rekyl Gospod....

2020.05.07 | 14:28

3
Слабото място на корона вируса са парите заглобалната мега фармацефтиката итехните господари и разпределяне на чужди пари от властимащите
.....

2020.05.07 | 13:45

2
Дрън - мрън, пак празни приказки. Открийте първо, каквото ще откривате, пък тогава пишете и се хвалете.

2020.05.07 | 13:19

1
хърватските усташи са като българските комунисти: само те отркиват лекарства и са най велики! А дано , ама надали!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини