Умни контактни лещи прецизно следят нивото на кръвната захар

  • 27 април 2020 12:57

  • 232
  • 0
Умни контактни лещи прецизно следят нивото на кръвната захар
© Pixabay

Диабетиците може скоро да използват очите си, за да следят нивото на кръвната си захар, съобщи ЮПИ.

Международен изследователски екип установи, че дистанционно управлявани контактни лещи могат ефикасно да следят нивото на глюкозата в кръвта, докато контролират доставката на лекарства срещу диабетна ретинопатия - очно заболяване, свързано с диабет.

Били извършени експерименти със зайци. "Умните контактни лещи дават надежди да намерят приложение в здравеопазването, защото могат да се използват като интерфейс между човешкото тяло и електронно устройство - заяви един от авторите на изследването Сей Куан Хан, който е гостуващ преподавател по инженерна химия в Станфордския университет. - След бъдещото им усъвършенстване и тестването им умните контактни лещи ще могат да заместят инвазивните кръвни тестове за диабетици и да се използват за лечение на диабетна ретинопатия и други очни болести."

Експерт за пандемията: Носете очила, вместо контактни лещи!

Учените уверяват, че повърхността на роговицата на окото, където се поставят контактните лещи, предоставя уникален прозорец за следене на физиологични промени в организма. Разработените нови лещи са 10 пъти по-дебели от традиционните и включват функциониращ в реално време електрохимичен биосензор, система за доставка на лекарства, безжична система за трансфер на енергия и дистанционно управлявана радиочестотна комуникационна система.

Специалистите поставили лещите в очите на засегнати от диабет зайци и 15 минути по-късно им инжектирали две единици инсулин, за да намалят нивото на кръвната им захар. След това проследили промените и повторили тестването, след като лещите били оставени на склад за 63 дни, за да се докаже, че са солидни след време. Лещите били използвани също за дистанционна доставка на използвания за лечение на диабет генистеин в очите на зайците. Един час по-късно била изследвана концентрацията му в роговиците на очите им. Било констатирано, че лещите доставят лекарството толкова ефикасно, колкото инжекцията в окото.

Учените се надяват да започнат да тестват върху хора по-тънка версия на умните контактни лещи не по-късно от следващата година, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
232 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини