Българската молекула срещу COVID- 19 има шанс да остане в България

  • 22 април 2020 12:16

  • 14768
  • 11
© Getty Images/Guliver (Архив)

Иновативна българска компания разработи молекула за лечение на различни типове коронавирус и специално за  COVID-19.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Това е „Микар 21“, която е сред учредителите  на Биотехнологичен и Здравен Клъстер България, е една от 200-те компании, които се занимават с разкриването на нови лекарствени продукти в света.  Тя има публикации в редица научни журнали и е носител на  международни отличия.                                                                                                                                

Подробности за молекулата, която е за лекарство, а не за ваксина,  пред NOVINI.BG разкри Кристина Ескенази, председател на Биотехнологичен и Здравен клъстер България.

“В момента говорим за една новост, за един троен подход към лечението на коронавирусите. Обхващат се всички възможни хипотези за свързаност на COVID-вируса с клетките.

Откриването на молекулата е доста трудно. Компанията обаче успява да съкрати процеса за откриване на лекарствена молекула и от стандартните 12-18 месеца намалява срока до осем седмици“, съобщи Ескенази и поясни, че това е изключително важно.  Тя напомни и, че едно лекарство се създава изключително сложно, а процесът е много дълъг. Стандартно е нужно между 6 и 8 години.

Сега, в тази тежка пандемия обаче, всичко може да се случи за една година и на пазара да има лекарствен продукт.

Ескенази напомни, че първите добри резултати са от Китай  и са дошли след използване на препарати за ХИВ, които традиционно се обвързват с протеина CCR 5. „Микар 21“ обаче има повече от пет години опит в областта на този протеин и то на CCR 7 , тоест в терапевтични области,  където на практика нямат конкуренти и няма разработки. Именно българската фирма създава първите в класа си молекули.

След като е разработена молекула на 3 D, тя се подава в лаборатории и те дават предвиждания за тяхната селективност и активност, обясни процесът  Кристина Ескенази. Това вече се е случило и има изключително обещаващи резултати от световни лаборатории.

Сега се търсят средства, за да се премине към следващата фаза предклиничните изследвания. При тях се синтезира само лекарствено вещество и се започват тестовете на животни. Тестове са за токсичност. След това се преминава към тестовете на хора.

Сумата, която е необходима не е никак малка - 4 милиона евро. Проблемът е, че в България на този етап няма как да бъде осигурено това финансиране.

„Но ние не се отказваме“, категорично заяви Ескенази. Затова се кандидатства и по европрограми, но там процедурите са много бавни. „Никакви пречки и трудности не ни спират, продължаваме да се борим“, каза тя.

Кристина Ескенази разкри, че интерес към молекулата има от САЩ. “Даже сме пред подписване с инвеститор“, обясни тя и добави: „Но след анонсирането на тази новина се случи нещо много важно, което ни накара да се трогнем и събуди нашата гордост и идентичност - с нас се свързаха българи от цял свят, които поискаха да дарят пари и молекулата да остане в България, а не да бъде патентована в чужбина , което се случва често с нашите иновации“.

„За сектора на биотехнологии и в частност на частния сектор в изследванията няма ресорно министерството. Следователно - никой от тях няма тази ангажираност и експертиза. Не е морално да се дарява на частна компания, макар че е законно“, каза тя.

„Нашият план е да създадем фондация , която да работи на принципа  - предай нататък, тъй като чрез фондацията може да гарантира прозрачност на разходваните средства“, обясни Ескенази.

 

Цялото интервю на NOVINI.BG с Кристина Ескенази, председател на Биотехнологичен и Здравен клъстер България, може да чуете и ТУК.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Галя Георгиева
14768 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Тихомир Йорданов

2020.04.28 | 09:10

11
Къде е сега Делян Пеевски да дари още веднъж :)
Shana Sanchez

2020.04.22 | 21:38

10
7 милиона българи по 1€ са 7 милиона €. Готови сме да го направим. Ако трябва и по 10€ ще внесем
пенсионер

2020.04.22 | 18:19

9
Предлагам всички пенсионери да дадем по 10 лв само някои да уреди формалностите за преводите.
Българин

2020.04.22 | 16:12

8
Много пари се даряват за маски, защитни облекла, аспиратори и то в размер на десетки милиони евра, а за лекарство, което ще изкара печалба за стотици милиарди долари 4 млн. Евро са златна инвестиция в бъдешето!!! Тиква, къде си? Или няма далавера и офшорки и Европари, така ли???

2020.04.22 | 13:24

3
Какво са 4 мил евро за крадците на България, всеки от тях ако даде по сто хиляди и са ги събрали за няколко часа. Айде великите бизнесмени вместо да купуват коли и апартаменти на плеймейтките да дарят парите.
Ха ха ха

2020.04.22 | 15:52

7
по време на криза най- много се краде.А ти искаш да платят ,че да няма криза.
Иван

2020.04.22 | 14:08

6
Дайте сметка да пращаме пари и помагаме

2020.04.22 | 12:44

2
Всичко е сведено да муликолярно ниво
До неграмотника,даващ акъл...

2020.04.22 | 13:46

5
Казва се ,,мОлекУлярно",а не-,,мУликОлярно"...
дано...

2020.04.22 | 12:39

1
....еврейката да направи откритие, което да помогне....
хахаха

2020.04.22 | 13:38

4
точно тя едва ли ще открие. Тя е председател, говорител на дружество, обединение, едва ли е специалист-разработчик.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини