Пациенти и лекари се опасяват, че COVID-19 може да попречи на битката срещу други болести

  • 16 април 2020 19:51

  • 18350
  • 4
Пациенти и лекари се опасяват, че COVID-19  може да попречи на битката срещу други болести
© Pixabay

Докато светът е съсредоточен върху пандемията от новия коронавирус, специалистите се тревожат, че губят почва в дългата битка срещу други инфекциозни болести като СПИН, туберкулоза и холера, които убиват милиони хора всяка година, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Според лекари на риск са изложени и десетилетните усилия на Световната здравна организация да се определи дата, на която ще може да се каже, че са изкоренени болести като малария, полиомиелит и други.

СЗО: Предстоят критични седмици

Коронавирусът завладява болниците, лекарите и медицинският персонал се пренасочват, не достигат медикаменти и консумативи, прекратяват се здравни услуги и най-големият ни страх е, че ресурси за други заболявания се пренасочват и пресушават, казва д-р Джон Нкенгасонг, ръководител на африканските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията.

Това се случва в страни с вече претоварени здравни системи като Судан, но и в държави с високоразвити системи на здравеопазване като Република Корея.

Пациенти, нуждаещи се от лечение на болести като туберкулоза, бяха върнати, казва д-р Ходжун Сон, който е базиран в Република Корея. Лавина Д'Соуса не е успяла да си вземе отпусканото от държавата лекарство срещу вируса на СПИН, преди да бъде въведена карантината в Индия. Тя остава в малко градче далеч от Мумбай, където е домът ѝ и лекарството, което я поддържа, е свършило. Жената, която е на 43 години, се страхува, че имунната ѝ система ще се срине и може да се разболее бързо от COVID-19 или всяка друга болест.

В Конго, където са налице всички последствия от последния "взрив" на зараза с Ебола и дългогодишен въоръжен конфликт, коронавирусът настъпи, след като епидемията от шарка уби над 6000 души, казва Ан-Мари Конър, национален директор на хуманитарната организация "Уърлд Вижън".

Д-р Джей Уенгър, който ръководи програмата за ликвидиране на полиомиелита във фондацията "Бил и Мелинда Гейтс" казва, че било трудно решение да се препоръча прекратяването на имунизациите от врата на врата и макар че има риск от разпространение на болестта, "това е необходимо, за да се намали риска от нарастване на разпространението на COVID-19".

Програмите за профилактика на разпространяваните от комари болести също са спрени. В Шри Ланка, където случаите на треска денге почти се удвоиха през 2019 г. в сравнение с предходната година, здравните инспектори са натоварени да издирват болни от Ковид-19 и това пречи на "рутинната им работа" по унищожаване на гнездата на комари по домовете, казва д-р Анура Ясекара, директор на Националното звено за контрол на денге в Шри Ланка.

Африканските центрове за контрол и профилактика на заболяванията предупреждават, че усилията за справяне с другите болести не трябва да остават встрани.

"Времето за насърчаване на тези програми не е, когато COVID-19 отмине, а сега", казва д-р Нкенгасонг.

 

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
18350 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
b

2020.04.16 | 21:30

1
Другите не са важни , дори 100 000 да умрат от инфаркт, инсулт, онкоболести и прочие това изобщо не е от значение, важното е да не умрат 1000 от корона
Мартин Петров

2020.04.17 | 00:10

4
Просветление най - накрая за това, че всичко това е един добре режисиран сериен филм!
Ник

2020.04.16 | 22:26

3
Евала за тоя коментар

2020.04.16 | 22:15

2
Карай бе,нали няма да има кихащи и кашлящи какво като поумрът стотици хиляди от други наистина опасни и смъртоносни болести!а пък и ще имат повече умряли да ги предписват че са умряли от корона!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини