СЗО: Преждевременно отменяне на мерките срещу COVID-19 може да доведе до повторната поява на пандемията

  • 10 април 2020 20:37

  • 2475
  • 1
СЗО: Преждевременно отменяне на мерките срещу COVID-19  може да доведе до повторната поява на пандемията
© Pixabay

Преждевременно отменяне на мерките за борба с новия коронавирус може да доведе до повторна поява на пандемията, предупреди ръководителят на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

"Зная, че някои страни подготвят вече прехода за излизане от ограниченията на карантината. Както всички, СЗО би желала да види тези ограничения отменени. Но прекалено бързото им премахване може да доведе до смъртоносна повторна поява", каза Тедрос Аданом Гебрейесус.

СЗО призова да не се политизира коронавирусът

СЗО съветва страните да изработят стратегия за поетапно и сигурно отменяне на мерките.

Няколко условия трябва да бъдат изпълнени: да се контролира предаването на вируса, да се гарантира капацитета на общественото здравеопазване, да се предприемат превантивни мерки на работното място, в училищата и на други места, където се събират много хора, както и да се контролира рискът от внасяне на болестта от чужбина.

Разпространението на коронавируса се забави през изминалата седмица в няколко европейски страни, включително Испания, Италия, Германия и Франция. казак на брифинг в Женева генералният директор на СЗО.

Код здраве: Стъпки и насоки относно теста за коронавирус

Гебрейесус обаче изрази загриженост за ускореното разпространение на инфекцията в други страни. В тази връзка той обърна внимание на увеличаването на броя на инфекциите в Африка.

СЗО призова и Япония да засили мерките за борба с COVID-19, след като бяха открити случаи на няколко места в страната, за които не е установена връзка с други огнища.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
2475 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Вашето Име

2020.04.11 | 23:01

1
Не съм спец и затова питам, бих искал да задам този въпрос на Генерал-майор д-р В.Мутафчийски, но не знам как: Има ли шанс този вирус да изчезне като си стоим вкъщи, или ще трябва да се заразят едва ли не всички, които биха се заразили? С други думи: Като си седим вкъщи, намаляваме ли паралелната бройка на болните хора от covid-19 за да не се натрупаме на опашки пред болниците, или се надяваме вируса да изчезне?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини