Д-р Александър Симидчиев: Ако групираме интелекта си, ще можем да ограничим епидемията

  • 02 април 2020 17:29

  • 1094
  • 1
Д-р Александър Симидчиев: Ако групираме интелекта си, ще можем да ограничим епидемията
© Кадър: БТВ

Учени допускат, че БЦЖ ваксината (против туберкулоза) може да се окаже преграда за коронавируса или поне да го обезсили. Това дойде от доста проучвания от страни, в които тя не е задължителна. Ако ваксината ни защитава, това е добра новина за нас, тъй като тя е в задължителния имунизационен календар у нас и всички деца се ваксинират. Ако това е вярно, ще е добра новина за нас, защото сме от имунизираните. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев от Медицинския съвет в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Ние трябва да решим дали да сме активни или пасивни. Ако сме от първите, ще се мобилизираме и ще си помогнем, с каквото можем, ако сме от вторите, ще си седим и ще се паникьосваме, обясни той.

Проф. Деспотова: Може да се окаже, че една 100-годишна ваксина отново ще ни помогне

„Ако се фокусираме върху нещата, които можем да контролираме, ще бъдем от страната на активните хора. Така зоната на притеснение намалява. Ако правим нещата, които можем да контролираме, притеснението е по-малко. Искам да направя каквото мога, за да променя това. Имаме една епидемия и лавина от грешна информация, която ни залива. Не можем да спрем конспиративните теории“, посочи д-р Симидчиев.

„Информационният поток ни казва какво се случва в Италия, Франция и страните, в които няма подобна имунизация“, уточни лекарят. Той увери, че експертният съвет чете всички научни публикации и разсъждава по тези въпроси.

„Необходим ни е един добър погледна върху надеждната информация. Няма смисъл да се притесняваме. Нека всеки да прави каквото може, за да излезем посилни от тази криза. Можем да успокоим човекът, който е притеснен до нас. Ако си групираме интелекта и фокуса, ще можем да ограничим епидемията. Добре е заедно да мислим какво можем да направим, а не за онези неща, върху които нямаме контрол“, заяви д-р Александър Симидчиев.

„Експертният съвет събра много добри специалисти от всяка една специалност. Една от огромните трудности е на границата между отделните специалности. Тези проблеми трябва да се решават“, подчерта той.

Германски учени съобщиха за пробив в борбата срещу коронавируса

„Спиртът убива вируса директно и направо. Максималната концентрация на спирта прави защитен филм от белтъци по третираната повърхност. Обикновеният човек трябва да знае, че когато му се предлага дезинфектант, той върши работа. Трябва да работим като екип, за да преборим гадинката. Единствената цел на вируса е да заразява. За да могат да си изпълнят целта, те се фокусират. Наша цел е да направим така, че хората, които кихат и кашлят да не заразяват други“, посочи Симидчиев.

„Проблемът с недостига на маски е глобален. Хората, които бяха на първа линия останаха без защита още в първите дни. Хората, стоящи си вкъщи няма откъде да се заразят“, каза още лекарят.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1094 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.04.02 | 18:16

1
Само тоталната карантина ще оправи нещата а не като сега в София уж има карантина а всеки е на вън

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини