Масовите дезинфекции срещу коронавируса предизвикват други рискове за здравето

  • 01 април 2020 12:53

  • 1370
  • 1
Масовите дезинфекции срещу коронавируса предизвикват други рискове за здравето
© getty images

Дрон разпръсна облаци дезинфектант над Сурабая, втория най-голям град в Индонезия в отговор на пандемията от новия короанвирус. Мярката се разпространява по цял свят въпреки предупрежденията на здравни експерти, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Масовите дезинфекции, обикновено правени от хора в защитно облекло, станаха обичайна гледка къде ли не - от турската Капалъ чарши до мостове в Мексико и мигранти в Индия. Макар и на вид впечатляващи, специалисти по инфекциозни болести ги критикуват като рискови за здравето, както и като загуба на време и средства.

"Това е нелепа гледка, но я виждаме в много държави" - каза Дейл Фишър, специалист по инфекциозни болести в Сингапур, който председателства Глобалната мрежа за предупреждение и реакция на епидемии под координацията на Световната здравна организация.

"Не мисля, че носи плюсове, а може да е токсично за хората. Вирусът не оцелява дълго в земята" - добави той.

Говорител на кмета на Сурабая обаче каза, че използването на дронове за дезинфекция е необходимо в зоните с потвърдени случаи, защото вирусът "може да е навсякъде".

Испанската армия провежда операция за дезинфекция срещу коронавируса

Фебриадхита Праджатра сравни дезинфектанта бензалкониев хлорид, който може да раздразни кожата, ако концентрацията е по-висока, със сапун и каза, че той "отслабва вируса, за да не влезе в тялото".

Местният жител Али Саровно одобрява инициативата на градските власти в Сурабая. Според него дроновете обработват и покривите, докато на ръка работниците могат да достигнат най-много върха на оградите.

Според Пол Тамбая от Дружеството по клинична микробиология миенето на ръцете и целевото почистване на често докосвани повърхности като бутоните в асансЬорите осигурява по-добра защита от масовата дезинфекция.

"Пръскането е евтин и видим начин, но внимателната лична хигиена и почистването на околната среда вероятно е по-ефективно" - каза Тамбая.

Индийски здравни работници предизвикаха възмущение в понеделник, когато заляха мигранти с дезинфектант с маркучи в щата Утар Прадеш.

В Малайзия властите също дезинфектират зони с висок брой заболели. Кадрите на струите дезинфектант, пръскани от цистерни във въздуха обаче разтревожиха здравните експерти. Според Кристофър Ли, специалист по инфекциозни болести и бивш заместник генерален директор в малайзийското здравно министерство, дезинфектирането на пътищата не помага, а е разхищение на ресурси и работна сила.

Дезинфекцират камионите от временния паркинг на летище "Узунджово"

Здравните власти обаче заявиха, че изпращат инструкции как да се дезинфектира правилно.

В индонезийската столица Джакарта инсталират кабини, в които минаващите да могат да се дезинфектират. Използващите ги харесват. Според проф. Вику Адисасмито обаче, спреят може да раздразни кожата, устата и очите. По-добро средство според него би било да се използва водно оръдие, за да се разпръскват насъбрали се хора.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1370 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
това накрая,

2020.04.01 | 16:51

1
с водното оръдие, ми хареса! Представям си го в Столипиново, по паркове и градинки...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини