Европейски изследователи модернизират шнорхел маски в респиратори за борба с коронавирус

  • 31 март 2020 07:44

  • 680
  • 0
Европейски изследователи модернизират шнорхел маски в респиратори за борба с коронавирус
© Getty Images/Guliver (архив)

Изследователи в Европа преобразуват евтини шнорхел маски в респиратори, за да лекуват пациенти или за защита за медицински работници, които се борят за овладяване на пандемията от коронавирус, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

За да помогнат на здравните работници, екип от Чешкия технически университет работи с доброволци, за да се добавят филтри с военен клас към маски за шнорхел, които са предназначени за ваканционно плуване и обикновено се продават за около 600 крони (24 долара) в местните магазини.

Изследователите казаха, че тестовете показват, че модернизираните маски дори надвишават защитата на маски клас FFP3, считани за един от филтрите с най-висок клас.

Нови респиратори ще получи болницата във Враца

"Разпределяме маските по болници в Прага и на други места", каза шефът на чешкия университет Войтех Петрачек пред Ройтерс. "Направихме 2200 броя досега и тази седмица планираме още 10 000".

Междувременно белгийска болница пък тестват маски за гмуркане с шнорхел като респиратори за пациенти, по инициатива, разработена в Италия. Болницата "Еразъм" в Брюксел започва работа с местна компания за медицински изделия за разработване на маските, известни като Easybreath и които покриват цялото лице.

Идеята беше предложена от италиански инженери, които пуснаха дизайна си онлайн, като алтернатива на по-инвазивната техника за поставяне на тръба директно в гърлото на болен, когато няма медицински маски, които да вкарват кислород към белите дробове.

В Плевен личните лекари ще получат 400 маски - респиратори от военновременния резерв

"Имаме медицински маски, но те са за еднократна употреба, така че като голяма част от света, ние се сблъскваме с недостиг на склад", казва Фредерик Боние, физиотерапевт, работещ по проекта, който използва 3-D печат за тръбите, за да свържете маски с кислородни респираторни апарати.

Вентилацията, която е необходима, за да помогне на пациентите да дишат, когато вече не могат да правят това самостоятелно, е от решаващо значение за спасяването на живота по време на пандемията, тъй като болестта атакува белите дробове, допълва БНР.

"Решението е да се използват маски за гмуркане с шнорхел, но ние сме ги тествали само на доброволци", посочи Боние и добави, че болницата се нуждае от официално разрешение за употреба върху пациенти, тъй като маските трябва да бъдат леко модифицирани.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
680 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини