Проф. Кожухарова за COVID-19: Епидемиите все някога свършват

  • 29 март 2020 16:03

  • 4434
  • 5
Проф. Кожухарова за COVID-19: Епидемиите все някога свършват
© Кадър - Нова телевизия

Най-уязвими са пациентите, които имат заболявания. Самата инфекция COVID-19 също уврежда сърцето. Затова хората със сърдечно-съдови заболявания са предразположени. Има данни за пациенти, приемани със симптоми на инфаркт, но се оказва,че няма инфаркт, а са носители на коронавируса. Дяволът не е толкова черен като процентно съотношение, но заразяването е много силно. Вирусът не цели да унищожи човешката популация, просто човешкият имунитет така бурно реагира, че води до множество увреди. Това заяви в ефира на Нова телевизия проф. Иво Петров, кардиолог по повод  пандемията от коронавирус.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

По думите му хората с байпаси са в кондиция и не са по-застрашени. "Застрашени са хората, които имат увреда на сърцето.  Хората, които са го преболедували, трябва да бъдат пуснати, за да обградят другите. Целият свят не може да бъде затворен, трябва да функционира. Когато се спазват строгите мерки - то те работят. Ще има два ефекта, ако ги прилагаме - ще се намери лекарство и няма да се задъха здравната система у нас", смята още той.

Доц. Мангъров: Заразените с COVID-19 у нас са десетократно повече от обявените

"Картината, която виждаме не е точната картина на заболяването", заяви проф. Мира Кожухарова, епидемиолог и добави, че е много рано да се изчислява смъртността. "Искам да кажа за притесненията, че е нормално всеки да се притеснява, но в нормалните и здравословни граници и да взема мерки за себе си и за своите близки. Хората с диабет по-тежко прекарват такива заболявания,.затова всяка година ги приканваме да се ваксинират за грип. Като всички епидемични вълни в рамките на месец, месец и нещо ще премине. Да спазваме мерките - в цял свят ги спазват. Нямаме реални данни. Предполага се, че 70-80% от хората ще се срещнат с вируса, но това не означава, че ще се разболеят. Ще има и втора вълна. Може да  стане сезонен или да изчезне. Нещата ще се подобряват, ако на млади години си се срещал с него и имаш антитела - за теб няма да е толкова опасен", подчерта още тя. По думите ѝ този вирус не е толкова устойчив щом обикновените сапуни, перилни препарати и дезинфектанти нарушават обвивката му.

"Методиките, които показват РНК не винаги доказват жив вирус", допълни Кожухарова. По думите ѝ засега вирусолозите смятат, че до година, година и полови ще бъде изработена ваксина. "Няма голямо мутиране на вируса. Различните симптоми не е въпрос до щама, а до заболяванията и до проблемите ни. Всички епидемии свършват, младите хора да проявят малко търпение. Трябва да се изгради масов имунитет", подчерта още тя.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
4434 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Бай Тошо

2020.03.29 | 18:19

5
Кожух, като умреме нема кой да мори. За това образованието не ми трябва акъл. За това ли учи при бай Тошо.
Крум Усаински-Крупник= д-р Милошев

2020.03.29 | 16:43

1
Обичам да го смуча на моя е б а ч ,дъртия циганин сорош.Понякога ми дава по 15 лева за това .Но аз го правя за делото -нов световен цигански ред.Само цигани и педали като мен, ще контролират Света.Ура и Слава на педалите.

2020.03.29 | 18:00

4
тоя няма ли кой да го блокира?!
nig

2020.03.29 | 16:51

2
че си долен.

2020.03.29 | 17:34

3
То сега сме под 7 милиона,а след края на пандемията просто ще изчезнем.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини