Доцент от ВМА съветва как да се справим със стреса по време на пандемия

  • 25 март 2020 11:23

  • 3191
  • 7
Доцент от ВМА съветва как да се справим със стреса по време на пандемия
© Pixabay

Разпространението на COVID-19 по целия свят създаде сред обществото стрес, несигурност, страх и паника. Събития като пандемии, природни бедствия и икономически катастрофи предизвикват кризи на дезадаптация у населението. Едни от първите симптоми на емоционален дистрес са безпричинна тревожност и паника, нарушения на съня, апетита, раздразнителност, потиснато настроение, плачливост, страх от неизвестното, натрапливи действия, презапасяване с храна, битови стоки и лекарства, казва пред NOVINI.BG полк. доц. д-р Данчо Дилков, началник на психиатричната клиника на ВМА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Заедно с колегите си са разработили няколко съвета, които биха ни били полезни по време на пандемията от COVID-19. Те са работили в две насоки – едната е свързана с преодоляване на стреса при  медицинските специалисти, а другата – с престоя ни под домашна карантина.

Освен информиране за ситуацията от сигурни източници, препоръката към медиците е да запазват спокойствие в общуването с пациентите, защото те интуитивно долавят чувствата и реакциите ви.

"Бъдете съпричастни и емпатични, информирайте пациентите относно реакциите на емоционален дистрес и ако се налага ги насочете към специалист в сферата на психичното здраве. Не стигматизирайте и не отхвърляйте пациентите, заразени с COVID19", отбеляза доц. Дилков.

Той препоръча използването на индивидуални подходи при различните пациенти: при пациенти, неглижиращи проблема наблегнете на сериозността и мащаба на пандемията и значението на предприетите мерки от властите.

220 са вече заразените с коронавирус у нас, вирусът е опасен за децата с хронични заболявания

При прекомерно ангажирани с оплакванията си и склонни към апокалиптични интерпретации - разяснете спокойно и изчерпателно ирационалността на убежденията им и насочете вниманието им към дейности, подобряващи чувствата им за безопасност, спокойствие и оптимизъм.

"Спазвайте регулярен режим на натоварване и почивка. Грижете се за себе си. Oбщувайте често с близките и приятелите си чрез мобилни и онлайн платформи", съветва още специалистът.

А какво да правим, докато сме си у дома по време на пандемията?

"Информирайте се не повече от два пъти в денонощието за актуалната обстановка в страната от медиите, като игнорирате информацията, получена от недостоверни източници. Хранете се рационално и предимно с термично обработена храна, почивайте си при усещане на умора и се наспивайте добре. Това подобрява защитните ви сили", съветва доц. Дилков.

Заедно с колегите си препоръчват да се фокусираме върху дейностите, които можем да извършваме, а не върху невъзможните.

"Важно е да се отделя достатъчно време за забавление и отмора. Налични са множество онлайн платформи, в които се споделят предавани на живо концерти, пиеси, тренировки в домашни условия и др. Не се поддавайте на тревожни призиви за презапасяване с лекарства и храни. Независимо от изолацията поради наложената карантина, поддържайте положителни емоции и мисли /разговаряйте по телефона по теми, различни от тази за коронавирус, гледайте комедийни филми, четете книги и др./. Ако сте родители, информирайте децата относно мерките за безопасност, използвайте времето за заздравяване на връзката с тях", заявява доц. Дилков и пояснява: помнете, че стресът е навсякъде в нашия живот. Почти постоянно сме подложени на промени, умора, загуби, провали и др. Важно е да разпознаваме стреса и да се научим да го контролираме.

Защо лекарите не трябва да се паникьосват заради COVID-19

Разбира се, когато се почувстваме нервни, може да използваме лесни релаксиращи методи за снемане на напрежението. Ето и няколко примера:

Мускулна релаксация:

Настанете се удобно в седнало или легнало положение:

  • Стягайте и разпускайте мускулите на корема
  • Стягайте и разпускайте мускулите на ръцете
  • Стягайте и разпускайте мускулите на краката

Методът се изпълнява последователно, около 8-10 пъти за всяка мускулна група.

Упражнение за дишане:

  • Издуйте корема си и бавно поемайте въздух през носа;
  • Напълнете изцяло дробовете си с въздух и задръжте.
  • Бавно издишайте въздуха, казвайки: "релакс"

Направете това поне 8 пъти или докато се почувствате по-добре.

Метод на прогресивна релаксация:

Настанете се удобно и затворете очи. Концентрирайте вниманието си върху дишането така, че с всяко вдишване да усещате как чувство на отпуснатост преминава през тялото ви, и как с всяко издишване напрежението намалява.

Сега ще напрягате и отпускате 14 мускулни групи:

  • Напрегнете и отпуснете дясна длан и ръка.
  • Напрегнете и отпуснете лява длан и ръка.
  • Напрегнете и отпуснете чело и очи.
  • Напрегнете и отпуснете горната част на бузите и носа.
  • Напрегнете и отпуснете долната челюст, долната част на лицето и шията.
  • Напрегнете и отпуснете рамене, горната част на гърба и гърдите.
  • Напрегнете и отпуснете корема.
  • Напрегнете и отпуснете седалищните мускули.
  • Напрегнете и отпуснете бедрото на десния крак.
  • Напрегнете и отпуснете десния крак.
  • Напрегнете и отпуснете стъпалото на десния крак.
  • Напрегнете и отпуснете бедрото на левия крак.
  • Напрегнете и отпуснете левия крак.
  • Напрегнете и отпуснете стъпалото на левия крак

За около  5-7 секунди  трябва да се поддържа ниво на мускулно напрежение, което да не предизвиква болка, а после да последва мускулна релаксация с времетраене от 10 до 20 секунди. Това „напрягане-отпускане” се повтаря по 2 пъти за всяка мускулна група. Трябва да се опитвате да не напрягате автоматично същевременно и други мускули, а да се съсредоточите върху конкретната мускулна група.

Метод „виртуална ваканция“:  Представете си, че сте на прекрасна почивка на морския бряг, като се стараете да ПРЕДИЗВИКАТЕ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО-РЕАЛИСТИЧНО УСЕЩАНЕ ЗА пясъка между пръстите си, слънцето, шума на вълните, бриза върху кожата си.

По материала работиха Галя Георгиева и Калина Атанасова

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
3191 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Изродът ще стане човек :::::

2020.03.26 | 07:14

7
Бъдещето ше е наред ! Бъдете спокойни и се обичайте !
във ВМА психиатрията не е на почит

2020.03.25 | 15:14

6
Мислех, че колегата може да измисли нещо научно, ама явно не. Чудно как е взел изпита за специалност?!
Гошо

2020.03.25 | 14:49

5
Ето и моята рецепта за справяне от стреса.: 1. Мандрадисане на жената по два, три пъти на ден (когато зверчерата спят разбира се) 2. Пушене на терасата. По често че вътре не се търпи от крясъци и гонене на маймуните. 3. Стабилно похапване (естествено ако не ти се лепнат термитите, които унищожават всичко на масата) 4. След 20:00 ч. (заключени са в стаята), бутилката грозданка ме чака на масата. Удрям 4,5 чашки, филмче нещо, мъдо на буля и в талажа. Това е моята рецепта :)
Таки от ОАЕ

2020.03.25 | 12:30

2
До коментиращите срещу герберастите: Отдавна на всички нас ни е известно че телефоните у нас се подслушват масово и безконтролно, така както бе по времето на "Развития ни социализъм" ! Така че за предпочитане е да ползвате предплатени карти които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да са на ЧУЖДО ИМЕ или нa ПOЧИНAЛИ вeчe хoрa, а телефоните ви да са СТАРИ модели от преди . . .дигитализацията ! Конфиденциалните ви разговори които смятате да водите трябва да бъдат кратки /в рамките нa не повече от 60 секунди/, за да затрудните прихващането им от "Звеното за подслушване в МВР" дислоцирано в кв.Горна Баня !

2020.03.25 | 13:50

4
Ти от Белене ли пишеш?
asd

2020.03.25 | 13:14

3
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
????

2020.03.25 | 12:06

1
Как да се справим ли? Ами,просто трябва да помолим "другарят-господин" Борисов да си СЕДИ в КЪЩИ!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини