Паразитите в сушито са се увеличили драстично през последните десетилетия

  • 24 март 2020 11:56

  • 986
  • 0
Паразитите в сушито са се увеличили драстично през последните десетилетия
© Pixabay

Следващия път, когато хапвате суши, нигири или сурова риба под друга форма, имайте предвид, че е добре да се проверите за паразити, съобщи МедикълЕкспрес. 

Учени от университета на щата Вашингтон установиха драстично увеличение на наличието на паразити, които могат да се пренесат в човешкия организъм, ако се яде сурова или недобре сготвена риба, както и морски дарове.

Ръстът на опасното съдържание е 283 пъти в сравнение със 70-те години на миналия век. Това е заплаха не само за хората, но и за морските бозайници, които поемат тези паразити.

Вредно ли е всъщност сушито?

Става дума за червея анизакис. Специалистите от университета на Вашингтон са анализирали и обобщили данните от хиляди проучвания за този паразит, който причинява заболяването анизакиоза. Резултатите от труда им са публикувани в сп. "Глоубъл чейндж байолъджи".

"Изследването ни впряга силата на множество проучвания, за да покаже глобалната картина на промените за период от близо четири десетилетия", каза Челси Ууд от екипа изследователи, преподавател в университета. "Интересно е, защото показва изменението в риска за хората и морските бозайници с течение на времето".

Международен ден на сушито

Паразитът съществува в множество морски риби и сепии. При поемане от човек, червеят се прикрепя към стомашно-чревния тракт и причинява симптоми, които наподобяват тези при хранително отравяне. В повечето случаи червеят умира в рамките на няколко дни и с това отшумяват и симптомите. Заболяването рядко се диагностицира, защото хората смятат, че просто са прекарали хранително отравяне, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
986 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини