Четири проби от пациенти в разградската болница са изпратени за изследване за коронавирус

  • 09 март 2020 16:25

  • 1203
  • 0
Четири проби от пациенти в разградската болница са изпратени за изследване за коронавирус
© Getty Images/Guliver (архив)

Четири проби от пациенти в разградската болница са изпратени за изследване в специализирана лаборатория във Варна. Това съобщи днес на заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса директорът на МБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Гечо Жеков.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33050

Той уточни, че две от пробите са взети от пациенти, настанени в инфекциозното отделение, а другите две на болни с вирусни инфекции от белодробното отделение на лечебното заведение. Болницата е в готовност да приеме евентуални пациенти с коронавирус, като са осигурени пет легла в Инфекциозното отделение, но при необходимост могат да се осигурят още десет легла от Белодробното отделение, каза още директорът на разградското лечебно заведение.

Мъж в Пазарджик е със съмнения за коронавирус

Той коментира, че не разполагат с достатъчно контейнери за проби, предпазни облекла и маски. Същия проблем имат и двете общински болници в Кубрат и Исперих. От Областната дирекция по безопасност на храните заявиха, че имат готовност да предоставят на болничните заведения и общопрактикуващи лекари предпазни облекла и маски, с които разполагат от борбата с африканската чума.

Ситуацията в областта е спокойна, досега няма съобщени съмнителни случаи на болни от коронавирус, коментира д-р Рени Кирякова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция.

Тя информира, че под домашна карантина в региона са поставени 10 души. От тях седем са от Разград, а останалите от Кубрат, Исперих и село Езерче. Под карантина ще бъде и семейство с малко дете от кубратското село Божурово, което е пребивавало в Италия. Те са пристигнали в селото в петък, след двуседмичен престой в Румъния.

Двама души в Сливен са със съмнение за коронавирус

От днес ще бъде наложен ограничителен режим, по отношение на административното обслужване в паспортните служби, за да няма струпване пред гишетата за подаване и получаване на документи, заяви комисар Божидар Божков.

Областният управител Гюнай Хюсмен призова превенцията да е водеща в областта, да се информира обществеността, да се ограничат контактите, във всички социални заведения и услуги на територията да се предприемат мерки за дезинфекция.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
1203 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини