Болницата в Русе е готова да приема пациенти със симптоми на коронавирус

  • 09 март 2020 12:48

  • 283
  • 1
Болницата в Русе  е готова да приема пациенти със симптоми на коронавирус
© Pixabay

Университетската болница "Канев" в Русе е в готовност да приема пациенти със симптоми на коронавирус. Това съобщи изпълнителния директор на УМБАЛ "Канев" Иван Иванов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Инфекциозното отделение разполага със 17 легла и с възможност за увеличаване на капацитета до 34. Предприети са мерки в отделен корпус да се разкрият допълнително 30 легла.

Иванов обясни, че към момента три от леглата в инфекциозното отделение са свободни, тъй като има болни от хепатит "В", както и пациенти с чревни разстройства.

Той каза, че идеята е при необходимост по-леките случаи на заразно болни да бъдат изместени в допълнително разкрития корпус, за да не се смесват с пациенти със съмнения за коронавирус.

"Инфекциозното отделение е отделено от основните корпуси и можем да си позволим да продължим лечебна дейност, макар и само на спешни случаи - от областта и от страната", каза Иванов.

Той заяви, че към момента няма потвърдени случаи на пациенти с коронавирус в УМБАЛ "Канев". През изминалата седмица са взети проби от 12 души с белодробни заболявания, като всички са отрицателни за коронавирус. Четирима души, които са били със съмнение за заболяването, но пробите им са отрицателни, са в отделението, тъй като са подложени на 14-дневна карантина.

Иванов коментира, че лечебното заведение разполага с четирима инфекционисти, като един от тях е в дълъг болничен. Недостатъчен е броят им, но засега персоналът се справя със задълженията си.

По отношение на предпазните мерки Иванов каза, че допълнително се поставят дезинфектанти в болницата. Лечебното заведение разполага с 200 комплекта предпазни облекла, с около 80 маски от висок клас и с 15 комплекта очила за многократна употреба. Има неограничен брой ръкавици, както и достатъчно маски за еднодневна употреба.

Иванов коментира, че няма отстъпление на лекари и медицински работници, не се наблюдава и паника, предизвикана от страх, че могат да се заразят от коронавирус, предаде БТА.

 

Доц. д-р Мангъров разкри: Най-вероятно всеки ще се зарази с коронавирус

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Десислава Станева
283 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Foff

2020.03.09 | 14:16

1
Malo.umi . Zna4i ako si samo sas samnenie za zarazen to kato te priberat ve4e 6te si na sto procenta sigurno zarazen. Sire4 moje i da ne si ama te 6te te zatvorqt i ubiqt.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини