Над 30 души в област Русе са под наблюдение заради съмнения за коронавирус

  • 04 март 2020 15:48

  • 1133
  • 0
Над 30 души в област Русе са под наблюдение заради съмнения за коронавирус
© Getty Images/Guliver

РЗИ – Русе иска съдействие от полиция и кметове за опазване на хората под наблюдение заради коронавируса. 20 души от Сингапур са под карантина в хотел във Велико Търново.

Над 30 души в област Русе са под наблюдение заради съмнения за коронавирус. Те са се завърнали наскоро от т. нар. рискови държави, в които заразата е разпространена.

Служителите на Здравната инспекция и общопрактикуващите лекари обаче не успяват да контролират всички. Директорът на РЗИ – Русе д-р Маргарита Николова поиска помощ от Областната дирекция на МВР и кметовете по места, които ще съдействат в тази посока.

"Звъним на хората и ги предупреждаваме да не излизат от домовете си и да ограничат контактите. Разчитаме на самосъзнанието на хората", заяви директорът на РЗИ - Русе д-р Маргарита Николова, цитирана от БНТ.

Карантина за 25 души в Силистренско заради коронавируса

Тя съобщи, че 20 души от Сингапур, която е сред рисковите държави, са минали днес Граничния пункт Дунав мост при Русе. Те са на екскурзия до Велико Търново и са настанени под карантина в местен хотел.

Една жена, завърнала се наскоро от Италия, малко преди изтичането на 14-дневниия срок за наблюдение, бе приета в инфекциозното отделение на УМБАЛ "Канев" на 2 март. Пробите  ѝ са изпратени до Националната референтна лаборатория, като резултатите се очакват по-късно днес или утре.

Обявиха грипна ваканция за учениците цялата в област Русе от 5 до 9 март. Причината е повишаване броя на болните от остри респираторни заболявания и грип тип А и Б при децата от 5 до 14. Отсъстващите ученици са над 20 процента, което доведе до извънредната почивка. Стойностите все още не позволяват обаче обявяването на епидемия. Следващото заседание на областния щаб за грип и ОРЗ е на 9 март /понеделник/.

Novini.bg
1133 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини