Защо Сингапур се справя успешно с ограничаването на коронавируса?

  • 04 март 2020 10:30

  • 4240
  • 1
Защо Сингапур се справя успешно с ограничаването на коронавируса?
© Getty Images (Архив)

По последни данни повече от 50 страни са засегнати от разпространението на китайския коронавирус. А Сингапур е една от страните, в които коронавирусът не намери почва не само заради стриктните правила за хигиена, които спазват гражданите на островната държава, но и благодарение на усилията, които полага сингапурското правителство за максималното ограничаване на заболяването.

Всъщност когато започна бумът на смъртоносния вирус, правителството в страната предприе драстични мерки, за да не позволи на заразата да нахлуе на нейна територия – нещо, което бе адмирирано и от Световната здравна организация.

,,SARS – също вид коронавирус от 2003 г., ни даде тогава ценен урок. Тогава разбрахме колко опасни могат да бъдат заразните болести, вследствие на което се научихме какви предпазни мерки да взимаме'', заяви в интервю за Business Insider д-р Леонг Хо Нам, експерт по инфекциозни болести.

Д-р Мангъров: Начините на разпространение на грипа и коронавируса са еднакви

По думите на Нам всички институции и органи в страната си взаимодействат ефективно, в това число и с полицията, за да е сигурно, че никъде по веригата няма да има пропуск, който да се окаже фатален.

Той допълни още, че въвеждането на електронен подпис за почти всичко е дало също своя резултат.

,,Почти за всяко нещо гражданите остават свой електронен подпис, независимо дали си теглят парите от банкомата, дали теглят кредит. В този подпис се съдържа цялата информация, от която имаме нужда. По този начин разбираме въпросния човек къде е бил, кои места е посещавал и всичко това благодарение на електронния подпис, който е оставял, защото сами разбирате, че няма как човек да знае къде или в кой магазин е бил преди пет дни или преди седмица'', коментира още той и увери, че досега никой гражданин не е подал оплакване, че това наруша личните му права, защото знаят, че това е за доброто на цялото общество.

Световната банка спешно отпуска 12 милиарда долара за борба с коронавируса

Друго, което оказва също ефективна борба срещу коронавируса, е силната информираност сред населението. За целта всеки, който пожелае, може да се абонира за последната най-актуална информация за коронавируса, която подава правителството на Сингапур чрез платформата WhatsApp. Така всеки, който има въпроси за коронавируса, може да ги зададе директно на властта и в рамките на секунди да му бъде отговорено.

Според д-р Нам това е и средство за борба срещу всякакви слухове и фалшиви новини, които биха могли да се появят в обществото.

Лекарят потвърди, че хора, които са се заразили от коронавирус, след това са оздравявали. Според него да се твърди, че всеки човек може да почине от коронавирус е несериозно.

Novini.bg
4240 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ime

2020.03.04 | 13:18

1

Това си е грубо погазване на личната свобода и неприкосновеност. Никой не се бил оплакал. Стадо, ако е истина..

Добави коментар

Водещи новини