Проф. д-р Мутафчийски: Имаме безпрецедентни мерки за сигурност за COVID-19

Няма положителен резултат от проба за новия коронавирус COVID-19 в България, обяви на редовния брифинг председателят на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски, който е и началник на Военномедицинската академия (ВМА).

През деня са били изследвани общо 22 проби - 3 в Националната референтна лаборатория и 19 във ВМА. Всички са отрицателни, увери проф. Мутафчийски.

Тодор Кантарджиев: COVID-19 започва с потичане на бистър секрет от носа, развива се в дихателната система

Продължава да се работи по още една проба. За последните 24 часа от граничния пункт "Калотина" са били отделени и хоспитализирани във ВМА четирима души, пребивавали в Италия. "Оказва се, че нашият контрол на сухоземната граница, особено на Калотина, е изключително ефективен. За последните 24 часа от там, благодарение на термометриране на пътникопотока, са отделени и постъпили във ВМА четирима души. Двама са международни шофьори, единият е шофьор на автовоз, който кара коли втора употреба, и четвъртият е пътник от автобус. Всички те са свързани по някакъв начин с пътуване в Италия", посочи шефът на ВМА.

Проф. Мутафчийски съобщи, че се провежда допълнителен междулабораторен контрол на отрицателните проби за болестта. Не повече от 120 души са поставени под карантина в лечебните заведения в страната. Началникът на Кризисния щаб подчерта, че по сухопътните ни граници се прилага безпрецедентен контрол. "Една-единствена държава в света има по-строги мерки от нас. Това е Туркменистан. Наистина мерките ни - в сравнение с всички страни в Европейския съюз, са наистина безпрецедентни и много затегнати", заяви той.

Броят на заразените с коронавируса в Италия достигна 1128, починали са 29 души

Проф. Мутафчийски увери, че Военномедицинската академия разполага с достатъчно предпазни средства за лекари и пациенти: "Също така освободихме известни количества от запасите ни в складовете, които са от обикновени маски, трипластови и марлени маски. Иначе лекарите, които работят с потенциално заразените, използват предпазни средства от най-висок клас". Проф. Мутафчийски информира, че в световен план съществен скок в броя на заболелите има в Южна Корея, където за деня са били установени 700 нови случая на инфектирани с COVID-19.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:

 

Коментари

 1. 2020.03.01 | 06:37

  НЕ ВИ ВЯРВАМ! ЛЪЖЕТЕ НАРОДА,ЗА ДА НЯМА ИСТЕРИЯ И ПАНИКА !

  1. 2020.03.01 | 09:31

   Как въобще може да се вярва на Лъжци?! Как може да се вярва на ПРЕДАТЕЛИ?! Как?! А на Убийци?!

 2. 2020.03.01 | 05:48

  Това е най къдарно управление по приказки, лъжи и похвали и знаят как да притискат и мачкат медиите за да ги хвалят и най накрая виновен е президента, може и Станишев е виновен че вкара страната в Европейския съюз и остави държавата стабилна с 8 милиарда резерв.

 3. 2020.03.01 | 01:57

  Всичко в гарбаджийското управление са лъжи и кражби.

 4. 2020.02.29 | 23:05

  Какви точно са безпрецедентните мерки, в сравнение с Китай и Италия примерно?

 5. 2020.02.29 | 21:47

  Да не изскочат изведнъж 10-20 положителни проби

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Избрано от Интернет