Жена, пътувала до Италия, е приета в Инфекциозното отделение в Смолян

  • 28 февруари 2020 12:50

  • 4347
  • 0
Жена, пътувала до Италия, е приета в Инфекциозното отделение в Смолян
© Getty Images/Guliver

Жена, завърнала се преди 12 дни от пътуване до Северна Италия, е приета вчера в Инфекциозното отделение в Смолян с повишена температура и леко изразена вирусна инфекция. Това бе съобщено след проведеното днес първо заседание на Областния кризисен щаб във връзка с риска от разпространение на коронавирус. Пациентката вече се е почувствала добре, след прекараната нощ в болницата днес няма проява на инфекциозни симптоми.

Това показва, че жената е клинично здрава, заяви д-р Мими Кубатева, директор на Регионалната здравна инспекция. На заседанието на Кризисния щаб са обсъдени мерки и алгоритми за действие във връзка с риска от разпространение на коронавирус.

Проби от пациентката, пътувала до Северна Италия ще бъдат изпратени за изследване за коронавирус, уточняват от РЗИ. Според д-р Кубатева приемането ѝ в Инфекциозното отделение на МБАЛ-Смолян е било малко пресилено, но този случай е показателен къде може да се греши в подобни ситуации. Ще бъде обърнато внимание на личните лекари по-задълбочено да правят преценка на обстоятелствата около всеки един пациент, завърнал се от Италия и Китай и проявените симптоми, посочи директорът на РЗИ. Епидемичната обстановка в областта е спокойна, уточняват от инспекцията.

Ген. Мутафчийски: Грипът се разпространява много по-бързо от коронавируса

За влизащите в страната през ГКПП-Златоград ще се попълват анкетни карти, включващи и информация от кои страни пристигат. Това е решено на днешното заседание на Кризисния щаб. Картите ще се предоставят на РЗИ.

От Здравната инспекция призовават гражданите да не се поддават на паника, да запазят спокойствие и да се предпазват като при грипна инфекция. Препоръките включват да не се пътува към страни с установен коронавирус, да се избягват публичните събирания и контакти с болни, да се спазва лична и битова хигиена, да се предприемат мерки за засилване на имунната система. При първи симптоми за инфекция, да се свържат с личния лекар, напомнят от РЗИ.

Властите категорични: Няма коронавирус и никой не крие случаи

Обявените в областта празнични събития не се отменят, включително и организацията на кукерския празник Песпонеделник в Широка лъка, заявиха от Областната администрация.

Засега само организаторите на традиционните чествания на 3 март на вр. "Св. Илия" край с. Ягодина оповестиха, че отменят събитието заради коронавируса.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Novini.bg
4347 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини