Проф. Иво Кременски: Коронавирусът със сигурност ще мине и през България

  • 28 февруари 2020 08:28

  • 1056
  • 0
Проф. Иво Кременски: Коронавирусът със сигурност ще мине и през България
© Кадър: БНТ

"Хубавото в историята около този коронавирус е, че светът се обедини срещу нещо. Хубавото е, че в България в момента има безпрецедентна подготовка и възможности минимални последствия да има от него", каза в студиото на сутрешния блок на БНТ проф. Иво Кременски, консултант към Националната генетична лаборатория.

Според него коронавирусът със сигурност ще мине през България. По негово мнение се дава предостатъчно информация, но призова хората да не мислят, че става нещо страшно.

Проф. Кременски припомни, че благодарение на генетичните изследвания за безпрецедентен срок от по-малко от две седмици беше идентифицирано, че става дума за нов вариант на вирус. Вместо за два дена да се види има ли зараза, това става за 2 часа. Това може да стане за два часа и в България.

Д-р Кокалов: Повече хора са починали от грип, отколкото от коронавирус

"Той прилича на много други вируси с много по-тежки последствия. Полезното от това е, че денонощно се работи за нови лекарства и за ваксини. Вече над 90 известни лекарства се изпробват и за голяма част от тях има полза да се намалят последствията от заразата с коронавирус. Няма да бъда изненадан, ако в близките 3-4 месеца се появи ваксина и до тогава най-вероятно няма да го има тоя вирус. Догодина ще се появи друг вирус. Това просто са естествени неща, които се случват", каза проф. Иво Кременски.

Българин в Китай: Драконовските мерки имат ефект

Той обясни, че 40 института работят по ваксината срещу коронавируса. Мобилизацията е безпрецедентна, добави професорът. В момента се работи за това да сме готови както за предстоящи, така и за предишни вируси, тоесто за по-голяма група.

Последвайте канала на

Novini.bg
1056 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини