Заместителят на бисфенол А има същите нежелани ефекти

  • 19 февруари 2020 13:22

  • 446
  • 0
Заместителят на бисфенол А има същите нежелани ефекти
© Getty Images/Guliver

Бисфенол S - заместителят на бисфенол A, който от 2011 г. е забранен в някои продукти в Европейския съюз, има същите нежелани ефекти, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

За целите на изследването авторите му от университета на Мисури са разделили мишки на три групи. Две седмици към менюто на част на от гризачите били добавяни малки дози бисфенол S или бисфенол А. Мишките от третата група получавали чиста храна.

Впоследствие животните били оплодени. В средата на бременността изследователите са наблюдавали ефектите на бисфенол А, известен с ендокринните нарушения, които предизвиква, и на неговия заместител бисфенол S.

Специалистите са отчели сходни изменения във формата на плацентата при гризачите, към чиято храна били добавяни бисфенол А и бисфенол S. Изследователите са наблюдавали изменения в експресията на 13 гена.

Всеки от двата хранителни режима освен това е предизвикал намаляване на производството на серотонин - хормон, важен за развитието на мозъка на плода, както и увеличаване на производството на допамин.

"Обезпокоени сме, че тези изменения в мозъка и бъдещото поведение се дължат на факта, че плацентата не произвежда обичайните нива на въпросните невротрансмитери", казва Шерил Розенфелд от изследователския екип.

Специалистите допълват, че са необходими по-нататъшни проучвания за установяване на действителните ефекти върху плода, изложен на бисфенол S.

"Изследването върху плацента на мишки демонстрира, че не трябва да се интересуваме само от бисфенол А. Необходимо е да изследваме всички заместители. Лично аз смятам, че те са също толкова вредни, колкото и бисфенол А".

Т.нар. "ендокринни дисруптори", които взаимодействат с хормоналната система, се съдържат в редица продукти - играчки, касови бележки, пластмасови изделия, картини, облекло, фитосанитарни продукти, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
446 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини