Специалист: Антибиотикът не се предписва веднага при грип

  • 02 февруари 2020 08:42

  • 3636
  • 0
Специалист: Антибиотикът не се предписва веднага при грип
© Gettyimages (архив)

Грипът е сезонна болест. Не взимайте антибиотик при първи симптоми, защото това е вирусно заболяване.Това посъветва проф. Мира Кожухарова пред БНТ.

Тя обясни, че антибиотик може да бъде предписан само от лекар. Има хора, които могат да изкарат грипа и на крак, без да има усложнения и да взимат лекарства.

"Антибиотиците не бива обаче да бъдат средство, което съвсем да се изключва. Например пневмонията трябва да се атакува само с антибиотици. Усложненията от грип са бактериални", каза проф. Кожухарова.

Коронавирусът стигна и до Филипините, първи починал

По думите й тази година грипът у нас е засегнал повеч децата между 5-14 г., което не е съвсем обичайно. Затова и проф. Кожухарова смята, че уместно са обявени грипните ваканции. Напомни обаче, че учениците не бива да прекарват времето си в моловете, където лесно човек може да се зарази.

По отношение на коронавируса проф. Кожухарова каза, че многото мерки носят спокойствие, затова е добре хората да не спират да бъдат внимателни. Добре е решението да има 14 дни карантирана на хората, които са имали досег до Китай. Тя каза, че не е сигурно обаче, че термокамерите могат да засекат болен. "Ако има тежкоболен, той едва ли ще се качи в самолета", посочи специалистът.

"Тестове за изследвания има, ако има съмнения, може да бъде поставена диагнозата", отбеляза още проф. Кожухарова.

"Информацията е все още много малко, за да се правят обобщения. Към момента не знаем колко много мотира този вирус. Знаем, че от животинския свят е дошло по хората. Може би в дъното са прилепите, които са носители на много заболявания, но не боледуват от нас. Но може би някъде посредата има и друго животно", коментира специалистът.

Последвайте канала на

Novini.bg
3636 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини