Китайски експерт: Човек може да се зарази повторно с коронавируса

  • 31 януари 2020 16:51

  • 1245
  • 0
Китайски експерт: Човек може да се зарази повторно с коронавируса
©

Човек може да се зарази повторно с коронавируса 2019-nCoV, независимо че организмът му вече е изградил имунитет срещу него, предаде ТАСС. Това заяви ръководителят на комисията за борба с коронавируса в пекинската Болница на китайско-японската дружба Чжан Цинюан.

"Някои антитела, създавани от човешкия организъм в отговор на заразяване, може да не просъществуват дълго - заяви той на пресконференция. - Затова има риск от повторно заразяване." По думите на специалиста, е необходимо да се осигурят защита и грижи за онези, които са били заразени с вируса и са се излекували.

Чжан Цинюан отбеляза, че особено внимание трябва да се обърне на хората с тежка форма на заболяването, които се нуждаят от много време за възстановяването си. "Освен това е нужно да се предпазят от простудни болести - каза той. - Съветвам всички оздравели пациенти редовно да минават повторни медицински прегледи", цитира думите му БТА.

Китай изолира 50 млн. души и трябва да им осигурява храна

Официални статистически данни сочат, че в Китай 180 души вече са се излекували от новата форма на пневмония, предизвикана от вируса 2019-nCoV. Независимо че броят на оздравелите не превишава този на смъртните случаи, местните експерти смятат, че в близко бъдеще ситуацията ще се подобри.

"Новият коронавирус може да се разпространи чрез животни - поясни епидемиоложката и член на Китайската академия на науките Ли Ланцзюан. - Ако животно, например домашен любимец, е било в контакт със заразен човек, трябва да бъде поставено под карантина, защото коронавирусът се разпространява сред бозайници."

По-рано Ланцзюан уточни, че до заразяване с новия коронавирус може да се стигне чрез контакти, защото той може да просъществува във външна среда около две денонощия, независимо че жизнеспособността му намалява след двучасов контакт с въздуха.

Последвайте канала на

Novini.bg
1245 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини