Трима души в България са под наблюдение със съмнения за китайския коронавирус

  • 29 януари 2020 13:22

  • 7143
  • 2
© Novini.bg

Трима души са под наблюдение у нас, но засега няма данни да са болни от коронавирус. Държавата полага всичко необходими мерки за безопасността на хората. Това стана ясно по време на брифинг на министъра на здравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през, предаде репортер на Novini.bg.

Той подчерта, че на летището ще бъдат поставени нови 3 термокамери за проверка на пътници, идващи в страната ни, като предпазна мярка срещу новия китайски вирус. „Те ще бъдат монтирани до една седмица“, ангажира се министър Ананиев.

Китай предаде на Русия генома на коронавируса, двете страни разработват ваксина

„Жена от Лондон била засечена от екип на Летище София с висока температура. След последвалия призив да позволи да бъде прегледана, тя вдигнала скандал. Трябвало да бъде проследено нейното общо състояние“, заяви държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Друга пациентка е жена от Добрич, пристигнала от Тайланд и мъж от Китай, които са показали симптоми на грип. Те са изолирани и са под наблюдение, стана ясно по време на брифинга. „Взети са проби и се анализират. Създадена е необходимата координация между лечебните заведения у нас. Пациентите са под наблюдение. Страната ни предприема необходимите здравни мерки“, категоричен бе Ананиев.

Той заяви, че ако задръстим системата със случаи, неотговарящи на критериите за коронавирус, няма да сме ефективни. Нека не се паникьосваме, призова директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

За новия вирус ще се изследват хора с тежки симптоми и епидемична връзка със заразени

Д-р Кунчев изрази надежда, че скоро ще има ваксина срещу заболяването. „Трупа се все повече опит. Работи се във всички лаборатории. Към момента България прави всичко възможно да сведе риска от зараза до минимум. Важното е тези случаи да бъдат хващани навреме, за да ограничим разпространение на заболяването“, коментира той.

„Коронавирусите циркулират постоянно. Те са причина за възпаленията на горните дихателни пътища през зимата. Има тестове, които доказват наличието на мутирали коронавируси. Сега сме поръчали тестове, които да показват наличието на новия коронавирус“, каза още проф. Кантарджиев.

Министърът посочи, че Министерството на здравеопазването поддържа непосредствена връзка с Министерството на външните работи, за да получаваме информация за всички български граждани, които се връщат от България. Целта е да бъдат информирани всички български граждани за мерките, предприети от здравните власти в случай на съмнение, установено е заболяване или е необходимо лечение на хора, които се съмняваме, че са носители на новия коронанирус.

"Поддържаме непосредствена връзка със СЗО и ЕК", каза министърът. По думите му се следят мерките, които те препоръчват на държавите за предпазване от това заболяване. Министърът каза, че е създал оперативна работна група, в която са включени всички заинтересовани - МЗ, Националната референтна лаборатория, Националния център по заразни и паразитни болести, главният държавен здравен инспектор, МВнР, ДАНС, БЧК.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7143 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гошо

2020.01.29 | 15:28

2

Този "вирус" ще "извие"няколко МИЛИОНА ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО! - та е добре дошъл и Б.Борисов пак ще вади от хазната!

Бонара

2020.01.29 | 15:18

1

Както с водата се справихте.

Добави коментар

Водещи новини