Обявяват грипна епидемия в Софийска област

  • 27 януари 2020 13:14

  • 2118
  • 0
Обявяват грипна епидемия в Софийска област
© Getty Images/Guliver (архив)

Грипна епидемия е обявена на територията на Софийска област от 28 януари. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров и директорът на РЗИ – Софийска област д-р Александър Златанов проведоха работна среща във връзка с рязкото нарастване на заболеваемостта от грип в областта.

Грипът се разраства, още градове попадат в капана

На срещата стана ясно, че през последната седмица случаите на болни от грип са нараснали на 207 на 10 000.

„Тенденцията е към рязко нарастване, като се очаква пикът да бъде достигнат в края на седмицата. Това налага обявяване на грипна епидемия в Софийска област от утре – 28 януари“, заяви д-р Златанов.

Във връзка с обявяването на грипната епидемия областният управител призовава да не се провеждат масови мероприятия, а учениците да избягват посещения на места, на които се събират много хора.

От днес, 27.01 в грипна ваканция са учениците в областите София-град, Бургас и Хасково. Грипна ваканция е обявена и в общините Асеновград, Луковит, Павликени и Сухиндол, както и в част от училищата в Пловдив, Кюстендил, Враца, Габрово и Силистра.

Припомняме ви, че обявяването на грипна ваканция става по преценка на регионалните управления по образованието. Учениците могат да бъдат разпуснати и в области, където още не е обявена епидемия, с цел да се ограничи разпространението на заразата.

Novini.bg припомня част от интервюто с д-р Христо Йорданов, пулмолог от ВМА:

„Грипът започва внезапно, буквално на втория час, с болки в ставите, с болки в мускулите, с 40 градуса температура, болки в гърлото – лягаш и не можеш да станеш. Появява се рязка коренна промяна на здравето“, обясни д-р Йорданов.

Как да разберем от грип ли сме болни?

А другите вируси протичат по – бавно, по - леко, но по – продължително, но пак при всички случаи трябва да се посети лекар.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2118 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини