Здравни експерти: Коронавирусът е способен да убие 65 млн. души

  • 24 януари 2020 21:50

  • 33405
  • 3
Здравни експерти: Коронавирусът е способен да убие 65 млн. души
© Gettyimages (архив)

Водещи здравни експерти от САЩ алармираха, че изключително опасният коронавирус може да погуби десетки милиони живота в рамките на една година.

Учени от престижния Център по здравеопазване ''Джонс Хопкинс'' са изготвили модел на хипотетичната пандемия чрез помощта на компютър още три месеца преди избухването на коронавируса в реални мащаби. Според предварителните им прогнози около 65 млн. души от целия свят биха могли да станат жертви на ''новата чума'' само за около 18 месеца.

На този етап смъртоносната болест е отнела живота на повече от 20 души в Китай, докато инфектираните са над 900. Според експертите обаче реалните цифри се изразяват не в стотици, а в хиляди.

,,Очаквах появата на коронавируса в интерес на истината, така че не мога да кажа, че съм изненадан'', коментира за ''Business Insider'' д-р Ерик Тонер, старши изследовател в центъра ''Джонс Хопкинс.''

,,Все още не знаем доколко е заразен, знаем само, че се предава от човек на човек, но не и до каква степен'', допълни той.

Учен: Новият коронавирус може да бъде открит в рамките на 3-5 часа

Според компютърни изчисления, направени лично от д-р Тонер, след около половин година в почти всяка страна по света ще има доказани случаи на коронавирус.

До този момент здравните власти са обявили, че са засекли вируса в САЩ, Тайланд, Южна Корея, Тайван, Виетнам, Сингапур, Хонконг, Макао и Непал.

Последвайте канала на

Novini.bg
33405 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.01.24 | 22:08

1

дано , че 8 милиярда сме вече , някой трябва да мре няма място за всички

Жоро Любимеца

2020.01.25 | 07:15

3

Не дърпай дввола за опашката, че да не си първия !

?!?!

2020.01.24 | 23:05

2

А до вчера наши ,,специалисти" казваха-
Спокойно-нвмс опасност за БГ..."...?!

Добави коментар

Водещи новини