Седмица на рак на маточната шийка отбелязват в парламента

В Народното събрание ще бъде отбелязана Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка. Инициативата, която е под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването, ще бъде представена утре в 11.30 часа във фоайето на Народното събрание.

За тринадесети пореден път България отбелязва Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка. От 22 до 24 януари 2020 г. в сградата на Народното събрание на Република България ще бъдат разположени тематични щандове, на които ще бъде предоставена информация за методите за превенция на единственото предотвратимо онкологично заболяване и за действащата Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка.

Как да се предпазим от рак на маточната шийка

На представянето на инициативата ще присъстват председателят на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова, депутати, представители на Министерството на здравеопазването, на Националната здравноосигурителна каса, на Световната здравна организация, на съсловни и пациентски организации, водещи медицински специалисти и журналисти.

Ракът на маточната шийка се развива в шийката на матката на жените — входът на матката откъм влагалището. За разлика от много други видове рак, които засягат главно по-възрастни хора, почти половината от случаите на рак на маточната шийка се проявяват между 35 и 55-годишна възраст. Почти всички случаи на рак на маточната шийка са причинени от човешки папиломавирус (HPV). HPV е често срещан вирус, който в повечето случаи се разпространява при полов акт. Много често ракът на маточната шийка няма изявени симптоми в ранните стадии.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Какво би ви накарало да се тествате за COVID-19?

Какво би ви накарало да се тествате за COVID-19?

Избрано от Интернет