Ако имате херния, не носете колани, а се оперирайте

  • 21 януари 2020 10:55

  • 3073
  • 1
Ако имате херния, не носете колани, а се оперирайте
© Pixabay

Хернията или изсипването е болест на съединителната тъкан.

Тя представлява излизане на тъкан, орган или част от орган през вроден или придобит дефект в мускулна или съединителнотъканна обвивка. Хернията има три части — херниален пръстен, херниален сак и херниално съдържимо.

Най-често хернии  се образуват на коремната стена. Поради вродена или придобита  слабост на коремната стена в нея може да се появи отвор, през който мастна тъкан или част от коремен орган, покрит от перитонеум,  да излезе навън.

Всяка херния се състои от: херниален отвор (пръстен), херниален сак и херниално съдържимо.

Според начина на възникването си херниите биват вродена и придобита херния.

Вродената херния се появява по време на вътреутробното развитие и се изявява след раждане. Най-честите вродени хернии при кърмачета са индиректната ингвинална херния и пъпната херния.

Придобита херния възниква през различни периоди от живота.

Ингвиналната, или позната още като слабинна херния е най-разпространената херния и се среща в 80 % от всички хернии, най-често във възрастта между 20 и 40 години, при мъжете десет пъти повече, отколкото при жените. С възрастта рискът за развитие на ингвинална херния нараства значително.

Честотата на заболяването се обуславя от анатомичната особеност на ингвиналната област, през която минава семенната връв при мъжа и кръглата маточна връзка при жената.

При мъжете ингвиналната херния следва пътя, по който тестисите от коремната кухина слизат в скротума през периода на ембрионално развитие на пикочо-половата система при мъжа.

Ингвиналният канал при мъжа е по-широк и по-къс (4-5 см), а при жената по-тесен и по-дълъг. По-големият размер на слабинния (ингвиналния) канал при мъжа е основната причина силният пол да бъде с 25 пъти по-висок риск от развитие на слабинна херния в сравнение с жената.

Херния може да се получи при рязко отслабване или рязко надебеляване.

 

 

Д-р Георги Коташев от ВМА разкри пред NOVINI.BG, че каквито и да са херниите имат един единствен начин за лечение – оперативно. Не действат никакви лекарства, колани или бандажи.

 

Снимка: NOVINI.BG/ Д-р Георги Коташев, ВМА

В момента най – модерното лечение е лапароскопската хирургия. При нея в сравнение с конвенционалната операция един пациент влиза в нормалния си начин на живот за два месеца.

 

 

Нашата медицина не изостава в определени клиники и болници от световната медицина, каза д-р Коташев.

За да не се появи херния, д-р Георги Коташев съветва да водим здравословен начин на живот – да не преяждаме, да нямаме наднормено тегло.

 

 

Изключително важно е по думите му да спортуваме,  да не се обездвижваме.

 

 

.

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

Последвайте канала на

Novini.bg
3073 1

Коментари 1

Добави коментар
казвайте ги тези неща

2020.01.21 | 11:52

1

падат панталоните, с канап ли да ги връзвам

Добави коментар

Водещи новини