Как да разберем от грип ли сме болни?

  • 13 януари 2020 13:54

  • 5701
  • 1
Как да разберем от грип ли сме болни?
© Pixabay

В разгара на зимните студени месеци пулмологът д-р Христо Йорданов от ВМА обясни пред NOVINI.BG кога се стига до усложнения заради грипните заболявания.

Тази година грипната вълна в България закъснява, но независимо колко закъснява, рано или късно с пълна сила ще дойде при нас.

 

Снимка: NOVINI.BG/ д-р Христо Йорданов, пулмолог от ВМА

Най – важният начин да се предпазим от грипа е ваксинацията. Изследванията показват, че тези, които се ваксинират намаляват риска от инфаркт, инсулт, пневмонии с над 4 пъти. Това е изключително важно за хронично болните, при които имунитета е изключително намален в сравнение със здравите хора.

Грипният вирус е коренно различен от вирусите, които върлуват преди да е дошла грипната вълна.

„Грипът започва внезапно, буквално на втория час, с болки в ставите, с болки в мускулите, с 40 градуса температура, болки в гърлото – лягаш и не можеш да станеш. Появява се рязка коренна промяна на здравето“, обясни пред NOVINI.BG д-р Йорданов. А другите вируси протичат по – бавно, по - леко, но по – продължително, но пак при всички случаи трябва да се посети лекар.

 

Снимка: Getty Images (Архив)

 

Той обясни, че една диагноза винаги се поставя на три опорни точки – преглед от лекар, лаборатория и рентген.

Пулмологът д-р Христо Йорданов от ВМА заяви, че съветът му е всеки да се ваксинира. Ваксинацията не означава, че някой няма да се разболее, но ще прекара по-леко болестта. Който няма ваксина и се разболее, е редно да започне веднага употребата на противогрипен препарат. Иначе по думите на пулмолога е хубаво да се пият повече течности – чай или сок, да се яде повече чесън, да се избягват събиранията, да се носят предпазни маски, шалове.

Какво каза още пред NOVINI.BG пуломолъгът от ВМА д-р Христо Йорданов може да видите ТУК.

По темата работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

Последвайте канала на

Novini.bg
5701 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умен!

2020.01.13 | 16:26

1

Ай стига с вашите агитации за ваксина! Ние не сме балами, да ви пълним гушите и доброволно си наливаме в тялото умрели бактерии! Стига сте ни лъгали!

Добави коментар

Водещи новини