Всяко пето дете е с "мързеливо око"

  • 02 януари 2020 14:17

  • 530
  • 1
Всяко пето дете е с "мързеливо око"
© Pixabay

„При децата най-големият проблем е „мързеливото око“. Заболяването засяга всяко пето от 100 деца. Ако не се лекува до 8-9-годишна възраст, проблемът остава за цял живот“.

Това обяви пред БНР д-р Александър Оскар, ръководител на очната клиника в Александровска болница.

От години лекарите от клиниката провеждат социална инициатива за преглед и лечение на очни заболявания при деца и при възрастни хора.

Над 70% от българите посещават очен лекар само при нужда

„Започнахме през 2012 година в Лом с близо 500 деца. Оттогава досега сме прегледали над 20 000 деца. На над 1000 сме дарили очила. Голяма част от децата сме приели за допълнителни изследвания в Александровска болница… Преди година насочихме инициативата и към възрастни хора от домове“, допълни д-р Оскар.

Според него голяма част от децата в България не са консултирани навреме.

„У нас над 90% от децата в ранна училищна възраст не са консултирани от очен специалист. За територията на София това са около 50%. Дигиталните устройства имат много сериозно негативно влияние не само върху зрителната система, но и върху общото развитие на децата. Препоръките са по възможност до 7-8-годишна възраст на децата да се ограничава употребата на мобилни дигитални устройства“, казва той.

Последвайте канала на

Novini.bg
530 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.01.02 | 15:14

1

това е заради втренчването в малките екрани на телефоните и компйтрите по цял ден , да ви изтекът очите в тия компютри дано джендърчета

Добави коментар

Водещи новини