Проф. Кантарджиев за салмонелата: Сурово месо в България не се яде

  • 06 декември 2019 07:43

  • 1141
  • 7
Проф. Кантарджиев за салмонелата: Сурово месо в България не се яде
© Кадър - Нова телевизия

Проблемът със салмонелата се появява, когато храната се съхранява на висока температура, такава е ѝ стайната температура. Трябва да се изпече или да свари, термичната обработка унищожава бактерията. Това заяви в ефира на Нова телевизия проф. д-р Тодор КантарджиевТодор КантарджиевПроф. д-р Тодор Веселов Кантарджиев дмн, мзм, завършва Медицинска Академия - София през 1981 г., като,  директор на НЦЗПБ, по повод стигналите до българския пазар 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша. 

Според него консервантите, които се слагат в колбасите рязко са намалили появата на салмонела.

100 тона полско пилешко със салмонела е стигнало до българския пазар

По думите му, ако сте пипнали с ръка заразено месо и после пипнете друго месо - то ще го заразите. "Салмонелата предизвиква възпаление на тънките черва", каза още той.

"Сурово месо в България не се яде", категоричен бе той.

Кантарджиев бе категоричен, че тази година има 500 регистрирани случая със салмонелна инфекция, няма рязко завишаване. "Бебе или малко дете могат да умрат от салмонела, опасна е и за бременни жени", предупреди той.

Той обясни, че пилешкото дори и да има малко количество, ако е добре сготвено, няма опасност за консумиращия.

"Никой не може да обясни колко пилешко е изядено, това ме плаши. Трябва да има една система. Трябва да не допускаме до храната на българина такива неща", каза Кантарджиев.

Все пак той обясни, че притеснително е, че в Германия е имало две жертви на листерия, която оцелява и при ниски температури. За това експертът предупреди, че при консумация на продукти като език, мозък и т.н. трябва много добра термична обработка. 

 

Последвайте канала на

Калина Христова
1141 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Каква система

2019.12.06 | 08:28

1

Каква система, какви пет лева? Животът в територията си върви на самотек, без значение кой какъв пост заема и какви пари получава! Който се е уредил-уредил! Има един диспечер-статистик, дето го показват медиите, да не му се забравя физиономията!

Гошо

2019.12.06 | 08:40

2

Тогава да се тровим с наща“ свинска чума” дето ни лъжете от колкото другите държави да ни тровят.затова излъгахте народа да си вкарвате боклуците

Мишо

2019.12.06 | 10:28

3

Не е въпроса за суровото месо а за Заразеното.

защо правите цензура

2019.12.09 | 11:35

5

Защо не пускате коментара за чудовищното престъпление със заразеното месо. И вашите деца могат да се заразят, А болестта удря нервната система ...

за такава масова и системна заплаха

2019.12.09 | 11:01

4

с опасна болест ПРАВИТЕЛСТВАТА В НОРМАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ СИ ОТИВАТ.
Не успяха с беднотия, сега с опасни зарази искат да освободят територия за плацдарм на господарите си.
Такива мисли докарва това престъпление. Затвор до живот.

какво разболя 20-те деца преди седмици

2019.12.09 | 11:39

6

Защо мълчат, и за още много други, за които не се казва.
Как може да се допусне масова зараза в една цивилизована държава!
Колежка вследствие заразата окуця, а беше хубаво момиче.
Тази болест е много опасна, а както ни лекуват сме живи умрели.

Дочоолу

2019.12.24 | 16:06

7

Айде на саламите, луканките. Препакетиране секъкви, тургай подправки бол дан се усеща миризмата са и по хапче еспомизан за изпроводяк. Хахахаха.

Добави коментар

Водещи новини