Пулмолог: Маска срещу мръсния въздух - само ако е сертифицирана

  • 04 декември 2019 11:11

  • 422
  • 0
Пулмолог: Маска срещу мръсния въздух - само ако е сертифицирана
© gettyimages

Все повече хора използват маски срещу мръсния въздух. Маските обаче могат да ни предпазят само ако са сертифицирани. Това заяви началникът на функционалното отделение към Медицинския институт към МВР пулмологът д-р Александър Симидчиев за БНТ.

"Маската е индивидуално решение за някои елементи от замърсяването на въздуха, най-вече за т.нар. фини прахови частици. И те са решение само когато маската е сертифицирана. Защото маски има разнообразни, но само някои предпазват от възможността да влязат тези най-малки частици. И именно защото те са малки, всяка пролука, която има между маската и лицето, може да служи като място, от където да влязат тези частици", каза Симидчиев.

Доколко вреден е мръсният въздух за организма ни? (видео)

"Тези маски имат пластина отгоре, която позволява много плътно да се прилепи към носа и имат два броя лентички, които дърпат отдолу и отгоре", допълни още той.

На маските пише винаги сертификацията за какъв тип прах са, добави експертът. Когато пише "FFP3", това е европейският стандарт за защита от фини прахови частици. Такива маски обикновено се използват в строителството и в други дейности, където се генерира много прах, но когато имаме прах и в околната среда, могат да се ползват.

"Докато транспортът е целогодишен проблем, битовото замърсяване е зимно време. За съжаление една печка генерира между 13 и 15 пъти повече от един автомобил. Така че всъщност през зимата, когато в София се включат около 50 000 печки допълнително, това значи към 900 000 автомобила все едно са влезли допълнително. Удвояваме трафика. Това е причината през зимния период нивото на замърсяване да е толкова високо", коментира Симидчиев.

Докторът отбеляза, че зимно време и замърсяването, и инфекциите се увеличават и припомни, че по-високото ниво на замърсяване увеличава вероятността да бъдем атакувани от инфекции.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
422 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини