Онколог: 4250 годишно се разболяват от рак на белия дроб в България

  • 25 ноември 2019 14:53

  • 2795
  • 0
Онколог: 4250 годишно се разболяват от рак на белия дроб в България
© gettyimages

Все по-често рак на бял дроб се среща и сред 40-годишни, каза пред журналиси д-р Мила Петрова, онколог в столична болница.

В страната ни годишно се установяват 4250 нови случая на рак на бял дроб. Заболяването се диагностицира много късно, тъй като няма симптоми, но продължителната кашлица, затруднение в дишането, гръдна болка, прогресираща загуба на тегло, трябва да насочат пациента към лекар, посочва д-р Петрова, цитирана от БТА.

По думите ѝ много често болестта се диагностицира в трети или четвърти стадий. Средната преживяемост сред болните от рак на бял дроб в България е два пъти по-ниска в сравнение с европейските държави. Петгодишната преживяемост е пряко свързана със стадия на диагностициране.

Почти половината от пациентите с рак на белия дроб не са пушачи

Водещ рисков фактор за болестта е тютюнопушенето, след него се нареждат излагането на азбест и радон, пасивното тютюнопушене, други белодробни инфекции, наследственост и др. Ако един активен пушач спре да пуши, след пет години рискът от поява на белодробен карцином е сведен до този на непушач, допълва д-р Петрова.

Специалистът съветва пациентите, страдащи от онкологична локализация, да се косултират с лекаря си за начина на хранене, тъй като някои хранителни добавки повлияват негативно приема на лекарства.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2795 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини