Зика вирус дойде в Европа

  • 11 ноември 2019 09:37

  • 3643
  • 1
Зика вирус дойде в Европа
© gettyimages

Три случая на инфектиране със зика вирус са засекли епидемиолозите във Франция, съобщава в. "Телеграф".

Става въпрос за трима заболели от град Йер, като вирусът е предаден на местно ниво, а не е внесен в страната чрез туристи. Хората от френския град били ухапани от азиатски тигрови комари, носители на заразата. И тримата са добре и се възстановяват.

Бразилски учени създадоха експресен тест за определяне на вируса зика

Вирусът причинява мозъчно увреждане у бебетата още в майчината утроба. При епидемията от 2015 година заразата причини бум на микроцефалии при новородените в Южна и Северна Америка.

"Едно е туристите да се връщат в страната с болест, която се случва непрекъснато. Съвсем друго е, когато болестта се предава локално. Сега имаме нова екзотична болест в Европа", отбелязва професор Джеймс Логан, който е ръководител на катедрата по контрол на болестите в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

В Европа са открити около 2400 случая на зика от 2015 година насам, когато избухва огнището в Южна Америка. Всички тези инфекции обаче били внесени от туристи, посещаващи други континенти, отбелязват от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията.

Novini.bg
3643 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
.

2019.11.11 | 10:00

1

Те вчера цял ден не спряха да пръскат, нищо чудно и тук да са го пръснали!

Добави коментар

Водещи новини