Служителка на МВР дари апаратура за недоносени бебета на кюстендилската болница с пари от своя книга

Термо легло и две кислородни палатки дари днес на неонатологията в Кюстендилската болница 31-годишната Десислава Николова. Тя е служител на МВР, а нейната инициатив за дарението е лична, след излизането на книгата ѝ "Щастлива и красива бременност като моята".

"Средствата, набрани от продажбата на книгата ми, на сто процента отиват за купуване на кувьози и апаратура за болници, които имат нужда от тях", разказа авторката. "Идеята ми дойде през осмия месец на бременността, когато ми се наложи да вляза в болница за задържане. Тогава разбрах колко е важно децата да се раждат на термина. Разбрах, че е важно, ако са родени преждевременно и недоносени, да ползват техниката и апаратурата, които са им нужни, за да могат да се развият", допълни Николова. Тя посочи, че това я е мотивирало да има и тя принос, като обикновен човек, да подобри средата, в която живеем.

"Описах опита си в книга, за да повлияя на тъжната статистика, че всяка четвърта жена абортира, а всяко десето дете се ражда недоносено. С книгата си ги вдъхновявам и успокоявам", разказа още авторката.

Това е шестото дарение на Десислава Николова. За по-малко от три години, тя е дарила апаратура за недоносени бебета в лечебни заведения в Червен бряг, Разград, Горна Оряховица, Гоце Делчев и Видин. Общата стойност на събраните средства е близо 50 000 лева, реализирани от продажбите на 3000 броя от книгата ѝ. Николова допълни, че предстои да дари апаратура за недоносени бебета и в болници в Благоевград и Хасково.

"Съмишлениците ми са млади хора, които вместо цветя на своите сватби, казват на гостите си, че ще подкрепят каузата "Подари щастие" и техните гости получават книгата. Какво по-хубаво от това младите хора да са толкова осъзнати и толкова помагащи", разказа още Николова. Тя посочи, че много българи, живеещи в чужбина също се включвали в кампанията и много се гордеели с този проект.

"Много уважавам дарителските жестове, защото благодарение на тях ние може да обслужваме нашите деца на много добро ниво, по отношение на апаратура и условията за отглеждането им. Ние се свързахме с Деси Николова и заявихме желанието си, защото нямахме термолегло. Кислородните палатки подменяме на определен период, за да са в добро състояние", каза д-р Светлана Ризова от неонатологичното отделение към МБАЛ "Д-р Никола Василиев". Според нейни данни, около 10 процента от децата, които се раждат, са с тегло под 2,5 кг. "Има и деца с по-високо тегло, но също им е нужно време и усилия, за да се адаптират и укрепнат", посочи д-р Ризова. Според нея на този етап отделението в кюстендилската болница е добре оборудвано и функционира нормално.

Коментари

  1. 2019.11.09 | 18:04

    Сутринта имаше снимка на тази млада жена, офицер-пожарникар по професия. Красива не само физически, но и с красива душа. Да е жива и здрава и все така с огромна човешка душа!

  2. 2019.11.09 | 17:59

    Браво на жената. Рядко се срещат такива хора.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Имате ли познати, преболедували или станали жертви на COVID-19?

Имате ли познати, преболедували или станали жертви на COVID-19?

Избрано от Интернет