Изкуственият интелект поставя диагнози с точността на лекар

  • 25 септември 2019 13:14

  • 1112
  • 0
Изкуственият интелект поставя диагнози с точността на лекар
© pixabay

Изкуственият интелект притежава способност да диагностицира различни заболявания с точността на обучен специалист, пише в публикация в "Лансет Диджитъл Хелт", цитиран от БТА.

Откритието на британски специалисти може да доведе до революция в здравеопазването с "огромния си потенциал" за подобряване на точността и скоростта на диагностиката.

Авторите на изследването от Университетски болници Бирмингам са установили, че изкуственият интелект открива заболявания от медицински изображения със "сходни нива на акуратност като здравни професионалисти".

"Изкуственият интелект може да бъде също толкова ефикасен в откриването на заболявания, колкото здравен професионалист", пишат изследователите.

Известна като "дълбоко обучение", технологията за програмиране учи компютри да имитират човешки умения. "Установихме, че дълбокото обучение наистина може да открива заболявания - от рак до очни болести, толкова точно, колкото и здравен професионалист, предлагайки сериозно обещание за медицинска диагностика. Важно е да отбележим обаче, че изкуственият интелект не се представя значително по-добре от човека", казва ръководителят на изследването професор Алистър Денистън.

Анализирайки данни от 14 изпитания, екипът на Денистън демонстрира, че изкуственият интелект познава заболяванията с точност от 87 процента в сравнение с 86 процента за лекарите. Способността акуратно да изключва здрави индивиди е 93 процента за машинните алгоритми и 91 процента за лекарите. Във времето на новите технологии, които променят всекидневния живот, много хора очакват същото да се случи и в здравеопазването, и в частност в диагностиката.

Според някои изкуственият интелект дори може да замени цели медицински дисциплини. Професор Алистър Денистън обаче отбелязва, че само няколко изследвания са се оказали достатъчно качествени, за да бъдат включени в анализа им. Това означава, че действителната способност на изкуствения интелект да наподоби човешкия остава несигурна. Специалистът изтъква липсата на преки сравнения между представянето на хора и машини и потвърждение в реална клинична среда.

"Прегледахме над 20 500 публикации, но само един процент от тях се оказаха достатъчно добре замислени и осъществени, а резултатите потвърдени от независими експерти", казва още професор Денистън.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1112 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини