Мангъров: И да имаш парите за една трансплантация, няма къде да ти я направят

Повече от година и половина алармираме,че липсват трансплантации на пациенти с белодробни заболявания. Този проблем съществува и заради това умират българи. Бяха дадени едни обещания, но те не се изпълняват нито в срок, нито в обема, в който бяха обещани. Починаха няколко пациента и през миналата и през тази година. Искахме да бъдат дадени отговори, защото хората ще продължават да умират. Беше направена една белодробна трансплантация във Виена и след това няма друга. Това заяви в предаването "Плюс/Минус" Тодор Мангъров, председател на асоциация "Пулмонална хипертония".

По думите му министър Ананиев е приел да се промени наредбата за лекуване на пациенти в чужбина, като това може да се случва и извън ЕС. Цената на една подобна трансплантация в САЩ е около 100 000 долара, каза той.

По думите му дори и да имаш парите за една трансплантация - няма къде да отидеш да ти я направят. "Органите нито се купуват, нито се продават, те се даряват от починали пациенти и това се случва по съвместимост", уточни Мангъров.

Той бе категоричен, че един трансплатационен център трябва да има екип с много голям опит. "Не става дума екипът да има 20 транспалнтации, това е много малко. Казва се, че една трансплантация на бял дроб е успешна, когато пациентът преживее едната година след операцията. Когато на един пациент му се постави диагноза - той вече е спешен и няма време да чака", категоричен е лекарят.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Избрано от Интернет