Държавната университетска болница преглежда безплатно за туберкулоза в Плевен

  • 17 септември 2019 09:18

  • 326
  • 0
Държавната университетска болница преглежда безплатно за туберкулоза в Плевен
© Pixabay

Държавната университетска болница в Плевен преглежда безплатно за туберкулоза тази седмица, съобщиха от лечебното заведение.

Прегледите са всеки ден до обяд в Отделението за наблюдение на диспансерно болни с белодробни заболявания на ул. "Кирил и Методий"-20 с началник д-р Огнян Начев. Събитието е под наслов "Седмицата на отворените врати" и е част от Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България.

Инициативата се организира от 2009 г. и допринася за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза. През март и юни т.г. общо са анкетирани за туберкулоза 5 057 граждани, а при 3 293 души в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 53 лица с туберкулоза и 144 с латентна туберкулозна инфекция, при които е започнато лечение.

По време на "Седмицата на отворените врати" на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриване на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията, посочват от здравното заведение.

БТА
326 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини