Учени са открили съединение, което може да унищожи вируса ХИВ

  • 10 септември 2019 12:30

  • 934
  • 1
Учени са открили съединение, което може да унищожи вируса ХИВ
© Getty Images/Guliver

Международен екип от учени смята, че е направил пробив в борбата срещу вируса ХИВ, откривайки клас съединения, които могат да унищожат причинителя на болестта СПИН, пише в. "Дейли стар".

Изследователи от Финландия, Русия, Швейцария, Великобритания и САЩ съобщават, че въпросните съединения могат да разрушават молекули във вируса и в крайна сметка да го унищожат.

В прессъобщение учените посочват, че са открили съединение, което отстранява цинка от вируса ХИВ, правейки го безполезен.

Първоначално приоритет за учените са били противораковите свойства на съединенията. "Внезапно се оказа, че те проявяват висока и избирателна активност срещу котешкия имунодефицитен вирус (Feline Immunodeficiency Virus - FIV), който е най-близкият аналог на човешкия имунодефицитен вирус", обяснява професор Олег Ракитин от изследователския екип.

Учените отбелязват още, че съединението е високоефективно, без да представлява заплаха за приемния организъм. Специалистите казват, че откритието им е първото по рода си и се надяват да продължат изследванията, за да установят какви други заболявания може да лекува въпросният клас съединения.

Ако не се лекува, заразата с вируса ХИВ може да доведе до развитие на болестта СПИН. По данни на Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) понастоящем 37,9 милиона души живеят с вируса ХИВ, като новите случаи на зараза през 2018 г. са 1,7 милиона. От UNAIDS отчитат, че от 1998 г. новите случаи на зараза с ХИВ намаляват, а от 2004 г. се наблюдава спад на смъртността, свързана със СПИН.

Последвайте канала на

БТА
934 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
оцелял от "градежа" СДС-арски българин

2019.09.10 | 13:43

1

Но за СДС-Чумата и за ДрагалЪвския Бацил -.никой не потърси лекарство.

Добави коментар

Водещи новини