Генетична мутация позволява на някои хора да спят само по 4 часа на денонощие

  • 30 август 2019 10:54

  • 905
  • 0
Генетична мутация позволява на някои хора да спят само по 4 часа на денонощие
© Pixabay

Генетична мутация е причината някои хора да се наспиват само след четири часа сън на денонощие, установиха учени от университета в Сан Франциско, предава БТВ.

Известни личности като бившият британски премиер Маргарет Тачър, американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се спят по едва четири часа. Повечето хора имат нужда от около осем часа сън, за да отпочинат.

Невролози от университета в Сан Франциско са установили, че това е възможно благодарение на мутиралия ген ADRB1. При изследването им той е открит в над 50 семейства, чийто членове спят с два часа по-малко от средното за хората. Често тези хора са по-оптимистично настроени, могат да се справят с повече от една задача едновременно и са по-енергични.

Проучването е установило също, че тези хора имат по-висок праг на болката, не страдат след дълъг полет с голямо разминаване на часовите разлики и могат да живеят по-дълго. Носителите на този мутирал ген са по-активни по време на будуване и по време на сън.

Учени опитват да направят първата „генетична редакция” в тялото на човек

Новото откритие може да помогне до разработването на лекарства, които да се преборят с последиците от недостатъчен сън.

Novini.bg
905 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини