Проф. Тодор Кантарджиев: Дете от Русе показва симптоми на западнонилска треска

Изследвано е на дете от Русе, което показва симптоми на западнонилска треска. Очаква се болестта да се докаже до края на деня с повторно изследване. Детето е малко. Децата по-лесно преборват вируса. Това заяви директорът на Националния институт по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев в ефира на БТВ.

Това е опасно заболяване, защото предизвиква възпаление на мозъка“, допълни той. "Миналата година у нас имаше 15 случая на западнонислка треса, като  два са смъртни", припомни Кантарджиев.

Има доказателства, че чесън, мента, лавандула отблъскват комарите. Репелентите са много важни“, предупреди той.

Тази година комарите са местните, те хапят след 18:00 часа. Не бива да се допускат в стаите, в които спим. Когато се ходи сред храсти, трябва да се слагат винаги две фланелки. Бум на комари няма“, коментира професорът.

Той предупреди, че майките трябва да вземат сериозни мерки за предпазване на децата си от ентеровируси през лятото. „Хигиената е много важна. Освен това да дават на децата си бутилирана вода“, призова д-р Кантарджиев.

„Тази година имаше три пъти повече кърлежи, защото имаше много валежи, съчетано с топло време. Има нещо хубаво - болестите, които се предават от кърлежи са с 1/3 по-малко от миналата година. Хората се научиха, че след сваляне на кърлеж, веднага трябва да се вземе еднократно широкоспектърен антибиотик. Това намалява вероятността от опасна болест в пъти“, разясни проф. д-р Тодор Кантарджиев.

„Няма опасност за здравето на хората от Африканска чума по свинете. В момента хората са принудени да убиват животнитев и да слагат месото в буркани. Те трябва много добре да се сваряват, няколко дни да останат на висока температура и след това да се сварят още веднъж. Трябва да предпазим българите от болестта ботулизъм, която е смъртоносна. Опасно за хората е треската при прасетата да не премине в ботулизъм“, предупреди още директорът на Националния институт по заразни и паразитни болести.

Коментари

  1. 2019.08.06 | 09:06

    Комари бум Иди куку в Коми Русия ще вифиш що е комар лятото там е кратко но комар мкого Там що няма Болести произлизащи от ухапване от комар !?

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Избрано от Интернет