Проф. Кантарджиев: Чумата по свинете се пренася с калта

  • 29 юли 2019 09:23

  • 1440
  • 0
Проф. Кантарджиев: Чумата по свинете се пренася с калта
© Нова телевизия

Най-опасните инфекции по хората идват от животните. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по повод кризата с африканста чума по свинете.

Африканската чума е абсолютно безопасна за хората. Това, което води до разпространение до заразата, е калта, заяви проф. Кантарджиев, като подчерта, че много добре трябва да се почистват обувките, дрехите и гумите на автомобилите, за да се ограничи разпространението на чумата.

Той коментира и дали съществува опасност за хората при загробването на болни животни в близост до водоеми и възможно ли е разпространението на зараза.

На 5-6 години един вирус мутира и става опасен за хората. Най-опасните инфекции тръгват от животните. Всяка година има опасност да мутира някой вирус и да тръгне по хората. Като лекар искам да предупредя, че всяка държава трябва да има готовност за много опасна инфекция. На път сме да станем част от страните, които нямат никаква здравна готовност, допълни експертът.

По думите му държавата е взела необходимите мерки срещу западнонилската треска и популацията на комарите е била намалена.

В момента остана всеки човек да пази себе си и близките си, като ползва репеленти, апарати, които отблъскават комарите, и комарници, заяви проф. Тодор Кантарджиев.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1440 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини