Проф. Тодор Кантарджиев със съвети как да се предпазим от западнонилска треска

Опасността това лято е най-голяма от западнонилска треска, за което предупредих още през пролетта. Миналата година за първи път имаше завишение на случаите и в България. Имахме и смъртни случаи. Болестта причинява усложнения на централната нервна система. Това обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в ефира на БТВ.

„За да се предпазим, трябва да спазваме определени правила. На първо място трябва да избягваме местата с много комари, трябва да се ползват репеленти. В къщи да има комарници и да се използват препарати срещу комари. Трябва да знаем, че комарът хапе дори през тънка фланелка, затова трябва да сме с две. Той хапе по ръцете, затова да сме с дълъг ръкав“, посъветва д-р Кантарджиев.

„Освен това комарите трябва да се унищожават в заблатените места, докато се размножават. Някои общини го правят. Нужно е да се пръска срещу тях по-рано, дори по няколко пъти през сезона“, предупреди той.

„Миналата година за първи път имаме смъртни случаи от западнонилска треска у нас. В градовете около река Дунав се доказа наличието на вируса. Най-важното е да имаме имунитет. Средната защитеност е 1,8% за страната. Малко повече антитела има в Софийското поле и около Дунав. Най-важни са личните предпазни мерки срещу комарите. Ако заразен комар ухапе човек, той няма да разбере най-вероятно - 85% ще изградят имунитет. 15-20% може да получат главоболие или да вдигнат температура, но пак да изградят имунитет. Има и такива, които ще се заразят и ще получат опасно възпаление на мозъка. На 160 ухапани, един развива симптоми, като дезориентация и силно главоболие. Веднага трябва да потърси неврологична помощ. Най-застрашени са възрастните хора“, обобощи Кантарджиев.

„За да спрем разпространението на болестта е най-важно да не допускаме комари в спалните си. Да не се носят кърлежи за изследване, важно е хората да се изследват. Утре ще започнат да носят и комари за изследване“, пошегува се проф. Тодор Кантарджиев.


 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Имате ли познати, преболедували или станали жертви на COVID-19?

Имате ли познати, преболедували или станали жертви на COVID-19?

Избрано от Интернет