СЗО: Ежедневно в света се регистрират над 1 милион нови случая на полово предавани инфекции

  • 07 юни 2019 14:35

  • 739
  • 0
СЗО: Ежедневно в света се регистрират над 1 милион нови случая на полово предавани инфекции
© gettyimages

Световната здравна организация (СЗО) оповести, че ежедневно в света се регистрират над 1 милион нови случая на инфекции, предавани по полов път, съобщиха световните информационни агенции.

СЗО препоръча да се използват презервативи, за да се спре разпространението им.

Новият доклад на СЗО фокусира вниманието върху четирите най-разпространени инфекции сред хората на възраст между 15 и 49 години - хламидиоза, гонорея, сифилис и трихомониаза, предава БТА.

Статистически данни на СЗО за 2016 г. сочат, че ежегодно в света се регистрират над 376 милиона нови случая на четирите болести. При това броят им не е намалял в сравнение с 2012 г.

Данните показват, че през 2016 г. е имало 127 милиона нови случая на хламидиоза, 87 милиона - на гонорея, 6,3 милиона - на сифилис и 156 милиона - на трихомониаза. Четирите болести се предават по време на незащитен секс, но е възможно някои от тях да бъдат предадени по време на бременност или раждане.

Сифилисът може да бъде предаден при контакт със заразена кръв. Ако не бъдат диагностицирани и лекувани навреме, те могат да предизвикат сериозни усложнения за дълъг период, като неврологични и сърдечносъдови болести, безплодие, извънматочна бременност, спонтанни аборти и да увеличат също риска от заразяване с ХИВ. Сифилисът е станал причина за около 200 000 мъртви раждания през 2016 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
739 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини