100 българи пипнаха сифилис

  • 02 май 2019 11:45

  • 5026
  • 2
100 българи пипнаха сифилис
©

Близо 100 българи са пипнали сифилис през първите три месеца на годината. Това показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи.

Най-много случаи има във Варна, София и Пловдив, пише в. "Телеграф".

С хламидийна инфекция пък са се сдобили 20 души, с гонорея едва 5, като всички са открити през месец март. Обикновено бумът на половите зарази е в края на годината, след летните месеци. Тогава повечето хора се изследват и регистрите показват най-много заразени.

Водещи по срамни болести обикновено са двата големи морски града, както и столицата. Не така стои въпросът със СПИН  и ХИВ. От началото на годината са установени нови 24 случая, а част от заразените са в по-малки градове, като Разград, Хасково, Търговище и др. Статистиката показва, че всяка година стотици се заразяват със сифилис и трипер. В същото време обаче докторите, които лекуват тези инфекции, са на изчезване. Най-критично е положението в по-малките градове, където има само по един или двама специалисти по кожно-венерически болести.

За сметка на това лабораториите предлагат изследвания на промоция. В сайтовете за колективно пазаруване гъмжи от оферти. Така например срещу 40 лв. можем да си закупим пакет "полово предавани болести". В него са включени изследвания за хламидия, ХИВ, сифилист, хепатит В и С.

Последвайте канала на

Novini.bg
5026 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
бай уй

2019.05.02 | 13:07

2

...и всичките са от Парламента !

Българка

2019.05.02 | 11:44

1

Абе Бойко защо ни зарази?! Ние сме толкова ”умни”. Хахаха

Добави коментар

Водещи новини