Д-р Ангел Кунчев: За момента заразата от морбили е ограничена

  • 18 февруари 2019 08:35

  • 1129
  • 0
Д-р Ангел Кунчев: За момента заразата от морбили е ограничена
© БНТ

Имаме само двама души, които се нуждаят от по-сериозно интензивно лечение от морбили, другите го изкарват със средна тежест. Лошото при морбили е, че са възможни по-късни усложнения, така че децата трябва да се наблюдават в близките 1-2 години. Това заяви държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в сутрешния блок на БНТ.

"За момента заразата е ограничена, вече 2-3 ден нямаме нови случаи, но може да се предполага, че вирусът продължава да циркулира и ако намери неимунизирани лица, независимо от възрастта може да се заразят. Инфекциозните заболявания се лекуват в инфекциозни клиники", каза още той. 

"Родителите трябва да съдействат активно и да водят редовно децата за имунизации, а лекарят трябва да настоява и да търси детето до последно, когато по календар дойде времето за имунизация, да не я пропуска", категоричен бе д-р Кунчев.

"България е светлото петно на Балканите и в Европа, тъй като имаме само 21 клинични картини за морбили. В сравнение с Македния в страната бройката на заразените е малка. Въпросът е да я задържим", разкри докторът. 

"В ситуация на епидемия хората са доста по-информирани. Изпратихме писма до всички общопрактикуващи лекари да си проверят списъците и всички деца до 18 години, за да не позволим да се разрасне болестта", допълни държавният здравен инспектор. 

"Родителите имат право на мнение спрямо децата си, но при липса на имунизация се застрашават и други хора и деца. Става въпрос за колективен имунитет", завърши д-р Ангел Кунчев. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1129 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини