Д-р Стойчо Кацаров: ТЕЛК трябва да бъде закрит

ТЕЛК трябва да бъде закрит. Това заяви д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването,в предаването "Лице в лице" по БТВ.

„Единственият отговор на това как да се спрат злоупотребите е просто ТЕЛК да бъде закрит. Това не означава, че някой ще вземе помощите на хората. Би могло да означава само нещо друго – че те биха могли да получават много по-адекватна помощ спрямо състоянието си”, заяви журналистът Мария Чернева.

„ТЕЛК сам по себе си е абсурдна система, не почива на никаква логика и само създава пороци и не ги решава. Сега с приемането на Закона за личната помощ и Закона за хората с увреждания този порок още повече се задълбочава”, допълни журналистът.

Стойчо Кацаров отбеляза, че пенсията за инвалидност е обезщетение за осигурителен риск. „Ние сме задължени всеки месец върху нашите доходи осигуровка, която покрива и риска да изпаднем в състояние на трайна неработоспособност. И когато изпаднем в такова състояние, НОИ изплаща пенсия за инвалидност. Аз казвам, че първо, това може да не е задължително, и второ, не е задължително да бъде в НОИ”, допълни той.

„Други осигурители или застрахователи вероятно също биха могли да предложат подобен пакет от услуги всеки гражданин сам да прецени дали да се осигурява за този риск, дали това да е за всички състояние или само за някои от тях – например за зрението или за слуха”, подчерта Кацаров.

По думите му по-либерален подход ще даде много повече възможности и ще има по-малко основание за търкания и конфликти между хората и институциите.

Според Мария Чернева корупционният натиск ще се увеличи още повече. „Първо, ТЕЛК вече е бетониран и двата закона – и за личната помощ, и за хората с увреждания. Там хапката, която идва с едно решение на ТЕЛК, става много по-голяма. Ако досега някакви месечни обезщетения бяха обвързани с гарантиран доход, то сега се обвързват с линията на бедност, която е в пъти по-голяма. Плащанията вече стават много повече, тоест сега много повече хората ще имат интерес да си платят, за да получат по-висок процент и да получават повече пари”, подчерта тя.

Коментари

 1. 2019.02.08 | 21:58

  Тия доктори медици нещо почнаха да нъглеят. Все нещо не им е наред СТАЧКИ, ПОСОЯНО ПАРИ ИЗКАТ. А СТИГА ВЕЧЕ ТО САМО ТАКИВА РЕВЪТ МАИ ДАНАКОЗАПЛАТАДЖЙИ ТО АКО НЕ СА МЕДИЦИТЕ ЩЕ СА ДАСКАЛИТЕ И СЕ РЕДУВАТ ТУ ЕДНИТЕ ТУ ДРУГИТЕ. НЕЩО ТИЯ ДАНАКОЗАПЛАТАДЖЙИ ДОНДУРКОВЦИ СТАНАХА МНОГО НАГЛИ. АКО НЕ ИМ СЕ РАБОТИ В БЪЛГАРИЯ ИМА ТЕРМИНАЛ 2 НО В ЧУЖБИНА НЕ ТЪРПЯТ МНОГО ТАКИВА. ИМА ЧУЖДЕНЦИ КОИТО МОГАТ ДА ГИ ЗАМЕСТЯТ КАКТА И ЛЕКАРИТЕ ТАКА И МИД. СЕСТРИТЕ СЪЩО. И ДАСКАЛИТЕ.

 2. 2019.02.08 | 20:41

  ВИДНО Е ЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДОПУСКА РАЗНИ НЕКОМПЕТЕНТНИ ХОРА СТОИЧОВЦИ, МАРЙИКИ.... ДА ДАВАТ АКЪЛ. ТЕЛК е трудова експертна лекарска комисия. НАЛИ ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ ПРАВИХА РЕФОРМИ В ТЕЛК!? СЕГА ПАК НЕЩО НЕ ГИ УСТРОИВА НЯКОИ ИДИОТИ БЪЛГАРСКИ. И ТИЯ ОТ ТЕЛ НАЛИ НЯМАШЕ ДА ВИКАТ НА ВСЯКА ТРЕТА ГОДИНА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ /НЕЛИЧИМИ / ЩО ПАК ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ГИ ВИКАТ И ТОРМОЗЯТ? ДА СЕ НАМИРАТ НА РАБОТА ЗА ЗАПЛАТИ НЯКОЙ МЕДИЦИ ЛИ!? И ЗА КАПАК ИМ СПИРАТ ПЕНСИИКИТЕ ЗА ДВА ТРИ МЕСЕЦА А ЛЕКАРСТВА, СМЕТКИ, ТОК, ВОДА И ДР. ЧУЖДАНЦИТЕ И АДМИНИСТРАЦИИТЕ ЛИ ЩЕ ИМ ГИ ПЛАЩА???? ТОВА СА ТРИ МЕСЕЦА БЕЗ ДОХОД. НЯКОЙ ХОРА УЖ ПРАВИ И ЗДРАВИ НО НЕ МИСЛЯТ МАИ ДОБРЕ С ТИЯ ИДИОТСКИ БЪЛГАРСКИ ТИКВИ ГЛАВИ.

 3. 2019.02.08 | 19:50

  stoi4o 4akamete skoro v nashite invalidni redici.

 4. 2019.02.08 | 19:05

  Трябва реформа:
  1.лекар
  2.представител от НОИ
  3.представител от соц.грижи
  Това е новата комисия господа управляващи!
  Електронна система и процентите да са точно определени за всяка болест а не като сега от 50-70 и т.н.
  Да ги видим тогава маймуните?

 5. 2019.02.08 | 18:56

  Не ви е виновен ТЕЛК а хората работещи там

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Избрано от Интернет