Във всяка втора къща в ромската махала в Ямбол живеят хора с ТЕЛК (видео)

  • 05 февруари 2019 08:08

  • 37159
  • 21
Във всяка втора къща в ромската махала в Ямбол живеят хора с ТЕЛК (видео)
©

Хора с инвалидна пенсия заради тежки увреждания работят в строителството или са избягали на гурбет. В ромската махала в Ямбол на всяка улица, през две-три къщи, живеят хора с ТЕЛК.

Една от болните с висока степен на инвалидност е Вяра Янкова. Според експертното решение от ТЕЛК жената е след тежък инфаркт и се движи трудно. Вяра Янкова, инвалид с ТЕЛК, обаче твърди, че "няма такива работи”. "Здрава съм напълно ", категорична е Вяра пред БТВ.

За ТЕЛК жената е инвалид от септември миналата година, но тя твърди, че не знае. "Не, няма такива работи, може би грешна информация ви дадоха. Здрава-права съм, 10 години съм работила, заради сина си останах да гледам децата, иначе още щях да работя”, казва още Вяра.

На съседната улица търсим друга жена с ТЕЛК -75% инвалид след мозъчен инфаркт, както е записано в експертно решение от април 2018 година. Според съпруга ѝ обаче тя работи в чужбина. Заминала е за Германия преди една година. Питаме какво работи в Германия жена, която според ТЕЛК куца с единия крак и върви с бастун. Въпросът се оказва неудобен и мъжът забравя, че я познава.

Най-зле според експертиза от ТЕЛК е 55-годишен мъж на следващия адрес. В решението е записано, че освен с бастун се движи и с придружител дори на къси разстояния. Посреща ни жена му. През март миналата година ТЕЛК комисията му дава 95 % инвалидност отново с диагноза мозъчен инфаркт. Жена му разказва, че е строител и дори в къщи не оставал без работа.

Общото между всички случаи е не само диагнозата, но и мястото, от което излизат решенията-болница "Свети Пантелеймон" в Ямбол. Председател на ТЕЛК комисията е неврологът д-р Радостин Иванов,чиито подпис стои под спорните документи. Искаме отговор как хора с 75% и 95% ТЕЛК работят по строежите или в чужбина.

"Може да се е възстановила след няколко месеца, инсулта може да е бил 5-6 месеца преди явяването”, обяснява д-р Радостин Иванов. Лекарят твърди,че експертизите му са точни и хората са получили внезапно подобрение.

Според неврологът извън системата на ТЕЛК, доктор Димитър Брънков, чудотворното изцеление на пациенти с подобна анамнеза е невъзможно. "И без да съм невролог щом пише тежка степен, той няма да може да работи, не знам той сигурно няма да може да си сготви в къщи, а не да работи като строител. Тук пише първа група,как ще работи, след като пише тежка парализа", посочва д-р Брънков.

Голяма част от решенията на ТЕЛК комисията към ямболската болница са без епикриза, но според председателят ѝ тя не е задължителна. Всеки ден оттам минават средно по 30 души.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
37159 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар
Rado

2019.02.06 | 21:41

21

Във всяка втора къща
през две-три къщи
Последно? Автора може ли да брои? Дали има завършен първи клас или и той е от малцинството?

2019.02.06 | 19:07

20

Това не се отнася само за циганите - почти всички некадърници в БГ, на които не им се работи, са инвалиди - на хартия.

Тиквата

2019.02.06 | 18:14

19

Нали всички искаха демокрация - прекрасна система за умиращи роби

Интересно ! Само циганите обикалят за телкови реше

2019.02.05 | 11:54

15

ПО ТОВА СЕ ВИЖДА КАКВА ДИСКРИМИНАЦИЯ ИМА В БЪЛГАРИЯ! НЕ СА ВИНОВНИ НИТО ЦИГАНИТЕ НИТО БЪЛГАРИТЕ С ТЕЛКОВИТЕ РЕШЕНИЯ! защо? ЗАЩОТО РАЗБИХА ЗАВОДИ, ФАБРИКИ, СТОПАНСТВА ,РАЗПРОДАДОХА ВСИЧКО В БЪЛГАРИЯ ! ТЕЗИ ХОРА НЯМА ОТ КЪДЕ ДА СЕ ХРАНЯТ! Не са виновни хората! Виновни са политиците! Които разграбиха , разпродадоха всичко ! Тези хора трябва да имат малка прехрана! За тези мошеничества са виновни политиците! А не народа и лекарите! Я да видим кой богаташ е забогатял с труд? Вие наказвате страдащите се хора през тази краде демокрация! Но ,Бог е велик! Той ще ви вземе всичко откраднато! В България Няма честни политици забогатели! Честни останаха мизерните, социално слабите, пенсионерите и болните хора деца!

Никой

2019.02.05 | 18:15

18

Съгласен съм,но тогава-не "държавата",т.е-аз от моите данъци да им плащам пансиите,а тази измет,наречена управници,които допускат това да се случва!!!

Ж

2019.02.05 | 14:36

17

Нема такава Държава като България!

Един човек

2019.02.05 | 14:30

16

Мой познат е с диоптер -13 преди година се заяви пред ТЕЛК.. След доста разходки и разходи за изследвания и т.н. Преценката на ТЕЛК е 0% инвалидност защото е работил като строител и за това нямал нужда от помощ.. Та очилата му струват само 500лв и плюс това според лекарите не трябва да вдига повече от 10кг. А този човек как да издържа семейството си като не работи. Просто всичко е Мошенничество в България, Лекарите, ТЕЛК, и т.н. !!!

358

2019.02.05 | 11:08

14

Те са електорат на болен сидеров.

без лекарски права

2019.02.05 | 10:56

13

НА ВЪПРОСНИЯ " ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ТЕЛК - НЕВРОЛОГ" , НЕЩО ПРОВЕРКА НА ДОХОДИ, НА ИМОТНО СЪСТОЯНИЕ - НО И НА ЦЯЛАТА МУ РОДА, ЗАЩОТО "ТЕЛК РЕШЕНИЯ" БЕЗ ЕПИКРИЗА СИ Е НАПРАВО ПЪЛНА ИЗМИСЛИЦА! ДЕМЕК, ТОЙ ДАЖЕ НЕ Е УСТАНОВЕН С ИНСУЛТ, В БОЛНИЦА НЕ Е ЛЕЖАЛ, МА СПОРЕД ТОЯ "ЛЕКАР" Е С ТЕЖКА ИНВАЛИДНОСТ? А ТОЯ "ЛЕКАР" ДАВА ЛИ СИ СМЕТКА, ЧЕ РОДИТЕЛИТЕ НИ СА СЪС СМЕШНИ ПЕНСИИ, ЗАЩОТО ТАКИВА КАТО НЕГО РАЗДАВАТ ПАРИ НА НИКОГА НЕ РАБОТИЛИТЕ ЦИГАНИ? ДА ИМ ОТНЕМАТ ЛЕКАРСКИТЕ ПРАВА НА ТАКИВА НЕЗАБАВНО!

боби

2019.02.05 | 10:46

12

Какво излиза, че където има измамна схема циганите пак са облагодетелствани!Явно на нас българите нещо не ни достига, че сме все прецакани.

ToINy

2019.02.05 | 10:43

11

Google вече плаща 23859-32746 долара на месец за онлайн работа от дома си. Много съм щастлив, защото трябва да печеля много пари у дома и да получа $ 7642 на седмица. всеки може да върши тази работа и да получава повече приходи онлайн в непълно работно време.

следвайте този уебсайт......>>> w­w­w­.­W­e­b­j­o­b­3­3­.­c­o­m

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини